Хемичар из Србије открио лијек за еболу

Тим научника, на чијем је челу српски хемичар Богдан А. Шолаја, професор Хемијског факултета у Београду и редован члан Српске академије наука и умјетности, открио је лијек којим је успјешно третирано до 90 одсто мишева изложених вирусу еболе, објавио је “Медикал прес”.

Свијет 21.05.2015 | 07:12
Хемичар из Србије открио лијек за еболу

Док неки истраживачи развијају вакцине да спријече заразу, други се фокусирају на лијекове за ову болест. Они истражују низ једињења, укључујући постојеће лијекове за маларију и грип. Шолајин тим испитује могуће видове лијечења проучавањем категорије молекула, такозване диазацхрyсенес, за које је лабораторијским тестовима утврђено да нису токсичне и дас у ефективне против најјачег бактеријског токсина - ботулинум неуротоџин, пише Блиц.

Трагајући за потенцијалним лијеком против еболе, научници су сузили испитивање на неколико диазацхрyсенес молекула. У њиховој студији, чак 70 до 90 одсто мишева који су примили једно од три експериментална једињења преживјело је инфекцију и није било никаквих очигледних споредних ефеката, наводи “Медикал прес”.

Америчка Агенција за храну и лијекове тек треба да одобри неки лијек или вакцину против вируса еболе, којим је од избијања епидемије у децембру 2013. заражено више од 25.000, а умрло око 10.000 особа, указали су Шолаја, Река Г. Панчал и други научници у тиму.

Истраживање је објављено у журналу “АЦС Инфективна обољења”.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар