Полиција гледала кроз прсте Шеферу годинама

Нови детаљи стравичног злочина који је у селима Мартонош и Ором починио Раде Шефер. Драган Тодоровић утицао да се злочинцу врати ловачко оружје? Тужилац је наложио да му се одузме оружје али је убица био бржи.

Србија 20.05.2015 | 21:30
Полиција гледала кроз прсте Шеферу годинама

Начелници полицијских станица у Сенти и Кањижи смењени су због озбиљних пропуста у поступању према Радету Шеферу, који је убио шесторо људи, а потом је и сам усмрћен.

Постоји јака индиција да је Драган Тодоровић, први човек полиције у Сенти чак утицао да се Шеферу, са којим је био врло близак и одлазили су заједно у лов - врати одузето наоружање и да судски поступак застари. 

Министар полиције Небојша Стефановић суспендовао је и сменио Тодоровића и Титуса Рекецког, начелника ПС Кањижа, али ће се о њиховој одговорности тек одлучивати.

Сектор унутрашње контроле (СУК) МУП Србије је већ започео рад и испитују се све околности враћања оружја Шеферу пре годину дана.

Истражује се и зашто овом шестоструком убици оружје није одузето истог момента, када је била свадба, и када су га пријавили бивша супруга и син.

Без обзира на став тужилаштва, полиција је требало да му одузме пушке и муницију. Тачно је да је тужилац рекао да нема основа за притвор, али су полицијски службеници могли да му узму пушке и тако спрече масакр.

Мирко Гашовић, основни јавни тужилац у Сенти, категоричан је да његова колегиница, Катарина Сегедински, после телефонског разговора са полицајцима, одлуком да поднесе кривичну пријаву против Радета Шефера тог кобног јутра, није начинила пропуст.

Ради се о уобичајеном, не посебно драматичном, случају насиља, због чега, устаљена је пракса у целој држави, скоро никад нема хапшења - објашњава Гашовић.

Човек је, припит, жену ударио неколико пута, а том приликом, није упутио посебне претње. Смирио се потом. Ништа није указивало да приведени може да понови почињено дело, још мање да ће починити серију злочина.

На питање да ли је од Шефера благовремено могло да се одузме оружје и тако спречи убијање недужних људи, тужилац Гашовић је одговорио:

Моја колегиница је наложила да то полиција уради. Шефер их је, нажалост, предухитрио.

Шефера је супруга, иначе, неколико пута пријављивала због насиља, али је упркос тој чињеници, њему комплетно наоружање, које му је одузето 2012, враћено прошле године.

Поред тога, детаљно ће бити анализирано и да ли је полиција Сенте поступала по прописима у случају пријава против Шефера 2011. године.

 

Он се тада сукобио вербално са полицијском патролом, која је интервенисала у комшилуку. Годину дана касније одузето му је комплетно ловачко наоружање - карабин, пумпарица и још две пушке.

Остаје питање зашто му није написана пријава за ометања службеног лица у обављању дужности.

Предмет је крајем 2013. године застарео, потврдила нам је Снежана Звекић, председница Прекршајног суда у Сенти. Како објашњава, предмет је, доношењем решења о покретању прекршајног поступка, започео један судија, који је после годину дана, напустио службу.

Други судија, у наредних годину дана, због нагомиланог посла, није успео да суђење доведе до краја. Због тога је уследило решење о обустављању поступка.

Дело за које се Шефер теретио по Закону о јавном реду и миру, третира се као једно од најлакших.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 0

Оставите коментар