Policija gledala kroz prste Šeferu godinama

Novi detalji stravičnog zločina koji je u selima Martonoš i Orom počinio Rade Šefer. Dragan Todorović uticao da se zločincu vrati lovačko oružje? Tužilac je naložio da mu se oduzme oružje ali je ubica bio brži.

Srbija 20.05.2015 | 21:30
Policija gledala kroz prste Šeferu godinama

Načelnici policijskih stanica u Senti i Kanjiži smenjeni su zbog ozbiljnih propusta u postupanju prema Radetu Šeferu, koji je ubio šestoro ljudi, a potom je i sam usmrćen.

Postoji jaka indicija da je Dragan Todorović, prvi čovek policije u Senti čak uticao da se Šeferu, sa kojim je bio vrlo blizak i odlazili su zajedno u lov - vrati oduzeto naoružanje i da sudski postupak zastari. 

Ministar policije Nebojša Stefanović suspendovao je i smenio Todorovića i Titusa Rekeckog, načelnika PS Kanjiža, ali će se o njihovoj odgovornosti tek odlučivati.

Sektor unutrašnje kontrole (SUK) MUP Srbije je već započeo rad i ispituju se sve okolnosti vraćanja oružja Šeferu pre godinu dana.

Istražuje se i zašto ovom šestostrukom ubici oružje nije oduzeto istog momenta, kada je bila svadba, i kada su ga prijavili bivša supruga i sin.

Bez obzira na stav tužilaštva, policija je trebalo da mu oduzme puške i municiju. Tačno je da je tužilac rekao da nema osnova za pritvor, ali su policijski službenici mogli da mu uzmu puške i tako spreče masakr.

Mirko Gašović, osnovni javni tužilac u Senti, kategoričan je da njegova koleginica, Katarina Segedinski, posle telefonskog razgovora sa policajcima, odlukom da podnese krivičnu prijavu protiv Radeta Šefera tog kobnog jutra, nije načinila propust.

Radi se o uobičajenom, ne posebno dramatičnom, slučaju nasilja, zbog čega, ustaljena je praksa u celoj državi, skoro nikad nema hapšenja - objašnjava Gašović.

Čovek je, pripit, ženu udario nekoliko puta, a tom prilikom, nije uputio posebne pretnje. Smirio se potom. Ništa nije ukazivalo da privedeni može da ponovi počinjeno delo, još manje da će počiniti seriju zločina.

Na pitanje da li je od Šefera blagovremeno moglo da se oduzme oružje i tako spreči ubijanje nedužnih ljudi, tužilac Gašović je odgovorio:

Moja koleginica je naložila da to policija uradi. Šefer ih je, nažalost, preduhitrio.

Šefera je supruga, inače, nekoliko puta prijavljivala zbog nasilja, ali je uprkos toj činjenici, njemu kompletno naoružanje, koje mu je oduzeto 2012, vraćeno prošle godine.

Pored toga, detaljno će biti analizirano i da li je policija Sente postupala po propisima u slučaju prijava protiv Šefera 2011. godine.

 

On se tada sukobio verbalno sa policijskom patrolom, koja je intervenisala u komšiluku. Godinu dana kasnije oduzeto mu je kompletno lovačko naoružanje - karabin, pumparica i još dve puške.

Ostaje pitanje zašto mu nije napisana prijava za ometanja službenog lica u obavljanju dužnosti.

Predmet je krajem 2013. godine zastareo, potvrdila nam je Snežana Zvekić, predsednica Prekršajnog suda u Senti. Kako objašnjava, predmet je, donošenjem rešenja o pokretanju prekršajnog postupka, započeo jedan sudija, koji je posle godinu dana, napustio službu.

Drugi sudija, u narednih godinu dana, zbog nagomilanog posla, nije uspeo da suđenje dovede do kraja. Zbog toga je usledilo rešenje o obustavljanju postupka.

Delo za koje se Šefer teretio po Zakonu o javnom redu i miru, tretira se kao jedno od najlakših.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 0

Ostavite komentar