На Космету је база радикалног ислама

Вест о томе да Исламска држава стоји иза отварања школа и вртића на Косову и Метохији указала је на питање да ли су Србија, па и цела Европа безбедни са становништа борбе против тероризма. 

Србија 20.05.2015 | 16:25
На Космету је база радикалног ислама

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун уверава нас да јесмо у опасности и да Запад по питању Косова и Метохије "гаји гују у недрима".

“Наравно да смо у опасности. Опасност је већ потврђена самим тим што смо имали нападе тих вехабија. Недавно се догодио напад у Зворнику, онда њихов одлазак да ратују у Сирији и Ираку на страни тих џихадистичких група повезаних са Ал-Каидом и њихов повратак овде указује на велику опасност која постоји“, каже Дрецун.

Приштински лист на албанском језику "Коха диторе" објавио је текст који говори о томе да се обданишта, школе и сумњиви студентски домови финансирају из фондова невладиних организација на Косову у спрези са исламским екстремистима и терористима.

Дрецун истиче да постојање тих невладиних организација није ништа ново, а да су неке од њих финансирале и Изедбеговићев рат у БиХ.

“Већ је познато да постоји такво финансирање вехабистичког покрета преко десетина тих исламских хуманитарних организација које су, наводно, задужене за разне програме који су везани за неку врсту едукације, а уствари служе за пропагирање радикалног ислама.

С тим парама изграђено је стотине нових џамија где се пропагира вехабистичко тумачење ислама, а у многим џамијама се позива на џихад против хришћанске цивилизације. Носилац тога била је Саудијска невладина организација 'Саудијски комитет здружене помоћи' која је деловала у Приштини.

Биле су присутне и организације које су финансирале Изедбеговићев рат у БиХ током сукоба, а неке су биле регистроване као испоставе Ал-Каиде“, објашњава Дрецун.

Такође, Дрецун је рекао да су идентификовани и појединци из невладиних организација као и прави циљ њиховог деловања.

“Постоји извештај Централно обавештајне јединице Уједињених нација о радикалном исламу који је још пре десетак година прецизно идентификовао десетак тих невладиних исламских организација које су финансирале радикални ислам.

Идентификовани су и појединци, начини финансирања и прави циљ деловања тих организација“, каже он.

Председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије тврди да је новац од тих невладиних организација један легалан канал за подршку џихадистима.

“Једноставно то што се радило годинама са парама Саудијске Арабије и другим заливским земљама резултирало је успостављању чврстих веза те базе џихада на Космету са Исламском државом. Те такозване невладине хуманитарне организације су заправо један легалан канал за финансирање и комплетну подршку џихадистичким активностима“, закључује Дрецун.

Извор: Србија данас

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ја

20.05.2015 15:18

Поздрав за све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

и ја

20.05.2015 16:54

Ђес' царе :)

Name

ВХС

20.05.2015 15:21

Па , до јуце је била БИХ , одлуците се ....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тинто

20.05.2015 15:36

Нема висе друзе капетане мора онако како Хасим хоце И сад не ваља. Лаз, лаз И само лаз, али узалуд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБОЉУБ

20.05.2015 15:53

Треба их штројити, да се смире!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обичан Човек

20.05.2015 16:56

Добро јутро Колумбо.Мада можете од нас обичних смртника тражити да кокошије јаје на равном столу успијемо усправити. Сачекајте још мало, па нас обавијестите да је тамо и Бонстил (Цамп Бондстеел) америчка база на Косову и Метохији. Не знам јесте ли обавијештени да та база постоји, али јавте на вријеме кад сазнате, ако сад не знате. А "НОЛИКЕ" књиге.... Срећом нисам ниједну купио. Повежите мало последице и повод. Лијеп поздрав свим добрим људима и МИРАН САН желим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазански & Галијашевић

20.05.2015 17:23

Е бре Дрецун јел очеш леб да нам узмеш ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

за србољуба

20.05.2015 17:28

ЕУ је на Сави и границис са преко педесет милиона тих које би строио, па бујрум запоцни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

20.05.2015 17:49

Јел то онај сто је обецао разапети мрезе изнад Проклетија па хватати Нато ракете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радосав

20.05.2015 18:44

Колико ја видим долази се до те границе да је сваки муслиман екстремиста. Спустите мало лопту бре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре радосав

21.05.2015 11:06

Само име ти говири да си тараба сви који подрзавају вехабије су исти као они ма колико их било