Na Kosmetu je baza radikalnog islama

Vest o tome da Islamska država stoji iza otvaranja škola i vrtića na Kosovu i Metohiji ukazala je na pitanje da li su Srbija, pa i cela Evropa bezbedni sa stanovništa borbe protiv terorizma. 

Srbija 20.05.2015 | 16:25
Na Kosmetu je baza radikalnog islama

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun uverava nas da jesmo u opasnosti i da Zapad po pitanju Kosova i Metohije "gaji guju u nedrima".

“Naravno da smo u opasnosti. Opasnost je već potvrđena samim tim što smo imali napade tih vehabija. Nedavno se dogodio napad u Zvorniku, onda njihov odlazak da ratuju u Siriji i Iraku na strani tih džihadističkih grupa povezanih sa Al-Kaidom i njihov povratak ovde ukazuje na veliku opasnost koja postoji“, kaže Drecun.

Prištinski list na albanskom jeziku "Koha ditore" objavio je tekst koji govori o tome da se obdaništa, škole i sumnjivi studentski domovi finansiraju iz fondova nevladinih organizacija na Kosovu u sprezi sa islamskim ekstremistima i teroristima.

Drecun ističe da postojanje tih nevladinih organizacija nije ništa novo, a da su neke od njih finansirale i Izedbegovićev rat u BiH.

“Već je poznato da postoji takvo finansiranje vehabističkog pokreta preko desetina tih islamskih humanitarnih organizacija koje su, navodno, zadužene za razne programe koji su vezani za neku vrstu edukacije, a ustvari služe za propagiranje radikalnog islama.

S tim parama izgrađeno je stotine novih džamija gde se propagira vehabističko tumačenje islama, a u mnogim džamijama se poziva na džihad protiv hrišćanske civilizacije. Nosilac toga bila je Saudijska nevladina organizacija 'Saudijski komitet združene pomoći' koja je delovala u Prištini.

Bile su prisutne i organizacije koje su finansirale Izedbegovićev rat u BiH tokom sukoba, a neke su bile registrovane kao ispostave Al-Kaide“, objašnjava Drecun.

Takođe, Drecun je rekao da su identifikovani i pojedinci iz nevladinih organizacija kao i pravi cilj njihovog delovanja.

“Postoji izveštaj Centralno obaveštajne jedinice Ujedinjenih nacija o radikalnom islamu koji je još pre desetak godina precizno identifikovao desetak tih nevladinih islamskih organizacija koje su finansirale radikalni islam.

Identifikovani su i pojedinci, načini finansiranja i pravi cilj delovanja tih organizacija“, kaže on.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije tvrdi da je novac od tih nevladinih organizacija jedan legalan kanal za podršku džihadistima.

“Jednostavno to što se radilo godinama sa parama Saudijske Arabije i drugim zalivskim zemljama rezultiralo je uspostavljanju čvrstih veza te baze džihada na Kosmetu sa Islamskom državom. Te takozvane nevladine humanitarne organizacije su zapravo jedan legalan kanal za finansiranje i kompletnu podršku džihadističkim aktivnostima“, zaključuje Drecun.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

ja

20.05.2015 15:18

Pozdrav za sve!

ODGOVORITE
Name

i ja

20.05.2015 16:54

Đes' care :)

Name

VHS

20.05.2015 15:21

Pa , do juce je bila BIH , odlucite se ....!

ODGOVORITE
Name

tinto

20.05.2015 15:36

Nema vise druze kapetane mora onako kako Hasim hoce I sad ne valja. Laz, laz I samo laz, ali uzalud.

ODGOVORITE
Name

SRBOLJUB

20.05.2015 15:53

Treba ih štrojiti, da se smire!

ODGOVORITE
Name

Običan Čovek

20.05.2015 16:56

Dobro jutro Kolumbo.Mada možete od nas običnih smrtnika tražiti da kokošije jaje na ravnom stolu uspijemo uspraviti. Sačekajte još malo, pa nas obavijestite da je tamo i Bonstil (Camp Bondsteel) američka baza na Kosovu i Metohiji. Ne znam jeste li obaviješteni da ta baza postoji, ali javte na vrijeme kad saznate, ako sad ne znate. A "NOLIKE" knjige.... Srećom nisam nijednu kupio. Povežite malo posledice i povod. Lijep pozdrav svim dobrim ljudima i MIRAN SAN želim.

ODGOVORITE
Name

Lazanski & Galijašević

20.05.2015 17:23

E bre Drecun jel očeš leb da nam uzmeš ?

ODGOVORITE
Name

za srboljuba

20.05.2015 17:28

EU je na Savi i granicis sa preko pedeset miliona tih koje bi stroio, pa bujrum zapocni.

ODGOVORITE
Name

Kiklop

20.05.2015 17:49

Jel to onaj sto je obecao razapeti mreze iznad Prokletija pa hvatati Nato rakete?

ODGOVORITE
Name

Radosav

20.05.2015 18:44

Koliko ja vidim dolazi se do te granice da je svaki musliman ekstremista. Spustite malo loptu bre.

ODGOVORITE
Name

re radosav

21.05.2015 11:06

Samo ime ti goviri da si taraba svi koji podrzavaju vehabije su isti kao oni ma koliko ih bilo