Бриселски споразум руши приштинску војску

Званични Београд тврди да оснивање оружаних снага Косова не може да се повезује за ЗСО. Једна од опција и договор по принципу регионалне команде за север.

Србија 19.05.2015 | 08:33
Бриселски споразум руши приштинску војску

Превођење Безбедносних снага Косова у војску није била тема дијалога у Бриселу, па се ово питање не може везивати као услов за оснивање Заједнице српских општина.

Ово за "Новости" кажу у Канцеларији за КиМ, а поводом спекулација у Приштини да би косовски Срби најпре морали да дају своје гласове за уставне промене о формирању оружаних снага да би албанске странке подржале закон о оснивању ЗСО.

- Јасно је да се до војске не може без гласова српских посланика у Скупштини КиМ, а уколико их албански партнери убеде да је таква формација потребна српском народу, испуниће се њихов политички циљ, али тако нешто није реално - додају у Канцеларији за КиМ.

Измене прописа о војсци Приштина је припремила још током прошлог скупштинског састава, али, како су при гласању неопходни и гласови две трећине мањинских представника, засада га не потеже из фиоке.

Баш због тога, аналитичар Душан Јањић у овоме види позицију у којој "уцењивач" може да буде Листа "Српска".

- За своје гласове које би дала за војску, као и за оснивање Специјалног суда, "Српска" би требало да тражи гаранције да ће се усвојити Статут ЗСО. Такође, могло би да се тражи потписивање меморандума између Еулекса и Београда да ће се случајеви који се отварају против наших држављана који живе у централној Србији водити у Београду. Око свега овог може да се "тргује" - сматра Јањић.

Питање оружаних снага, како види Јањић, могуће је регулисати по моделу по ком је решена полицијска команда на северу КиМ, али, додаје да је војска свакако симболички, као и безбедносно-психолошки "пипавија" тема, јер је настала из ОВК.

Председник општине Грачаница Владета Костић каже нам да је постављање нових услова, који се нису помињали у бриселском дијалогу, очигледно, постала пракса:

- Целу ову причу око војске, ипак, пре видим као "опипавање" пулса и компензацију политичких поена које албанске партије губе због оснивања Специјалног суда.

Да је стављање армије у први план пре ЗСО "пробни балон" сматра и потпредседница Скупштине КиМ Јасмина Живковић, која нам преноси да коалициони партнери нису посланицима "Српске" званично тражили "трампу" гласовима, али, напомиње да је у политици све могуће.

На реду прелази

Београд и Приштина данас настављају технички дијалог у Бриселу, у коме ће се током три дана разговарати о телекомуникацијама, осигурању возила и интегрисаном управљању прелазима. Састанак посвећен ЗСО требало би да се закаже за 26. мај.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

човјек

19.05.2015 12:52

Зашто се не направи неки модел за војску на Косову у саставу војске Србије ако је Косово саставни дио Србије,боље и тако него да им војску прави неко други јер ће је свеједно направити.

ОДГОВОРИТЕ