Briselski sporazum ruši prištinsku vojsku

Zvanični Beograd tvrdi da osnivanje oružanih snaga Kosova ne može da se povezuje za ZSO. Jedna od opcija i dogovor po principu regionalne komande za sever.

Srbija 19.05.2015 | 08:33
Briselski sporazum ruši prištinsku vojsku

Prevođenje Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku nije bila tema dijaloga u Briselu, pa se ovo pitanje ne može vezivati kao uslov za osnivanje Zajednice srpskih opština.

Ovo za "Novosti" kažu u Kancelariji za KiM, a povodom spekulacija u Prištini da bi kosovski Srbi najpre morali da daju svoje glasove za ustavne promene o formiranju oružanih snaga da bi albanske stranke podržale zakon o osnivanju ZSO.

- Jasno je da se do vojske ne može bez glasova srpskih poslanika u Skupštini KiM, a ukoliko ih albanski partneri ubede da je takva formacija potrebna srpskom narodu, ispuniće se njihov politički cilj, ali tako nešto nije realno - dodaju u Kancelariji za KiM.

Izmene propisa o vojsci Priština je pripremila još tokom prošlog skupštinskog sastava, ali, kako su pri glasanju neophodni i glasovi dve trećine manjinskih predstavnika, zasada ga ne poteže iz fioke.

Baš zbog toga, analitičar Dušan Janjić u ovome vidi poziciju u kojoj "ucenjivač" može da bude Lista "Srpska".

- Za svoje glasove koje bi dala za vojsku, kao i za osnivanje Specijalnog suda, "Srpska" bi trebalo da traži garancije da će se usvojiti Statut ZSO. Takođe, moglo bi da se traži potpisivanje memoranduma između Euleksa i Beograda da će se slučajevi koji se otvaraju protiv naših državljana koji žive u centralnoj Srbiji voditi u Beogradu. Oko svega ovog može da se "trguje" - smatra Janjić.

Pitanje oružanih snaga, kako vidi Janjić, moguće je regulisati po modelu po kom je rešena policijska komanda na severu KiM, ali, dodaje da je vojska svakako simbolički, kao i bezbednosno-psihološki "pipavija" tema, jer je nastala iz OVK.

Predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić kaže nam da je postavljanje novih uslova, koji se nisu pominjali u briselskom dijalogu, očigledno, postala praksa:

- Celu ovu priču oko vojske, ipak, pre vidim kao "opipavanje" pulsa i kompenzaciju političkih poena koje albanske partije gube zbog osnivanja Specijalnog suda.

Da je stavljanje armije u prvi plan pre ZSO "probni balon" smatra i potpredsednica Skupštine KiM Jasmina Živković, koja nam prenosi da koalicioni partneri nisu poslanicima "Srpske" zvanično tražili "trampu" glasovima, ali, napominje da je u politici sve moguće.

Na redu prelazi

Beograd i Priština danas nastavljaju tehnički dijalog u Briselu, u kome će se tokom tri dana razgovarati o telekomunikacijama, osiguranju vozila i integrisanom upravljanju prelazima. Sastanak posvećen ZSO trebalo bi da se zakaže za 26. maj.

Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

човјек

19.05.2015 12:52

Зашто се не направи неки модел за војску на Косову у саставу војске Србије ако је Косово саставни дио Србије,боље и тако него да им војску прави неко други јер ће је свеједно направити.

ODGOVORITE