Усвојен нови Кривични закон БиХ

Делегати Вијећа народа Парламентарне скупштине БиХ усвојили су данас у Сарајеву Закон о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, а против су гласали делегати из СНСД-а и ДНС-а.

Босна и Херцеговина 18.05.2015 | 13:54
Усвојен нови Кривични закон БиХ

Представничко вијеће је овај законски приједлог усвојило прошле седмице, такође по хитном поступку. 

Савјет министара БиХ утврдио је приједлог тог закона с циљем хармонизације кривичног законодавства у БиХ с међународним правом те усклађивања с препорукама ГРЕЦО-а, Манивал комитета и ФАТФ-а, међународног тијела чији је задатак праћење мјера за спречавање прања новца и финансирања тероризма.

Како је раније саопштено из Савјета министара БиХ, предложеним законом се извршава и разграничење надлежности за поједина кривична дјела која су садржана у кривичним законима БиХ, ентитета и Брчко Дистрикта БиХ ради отклањања могућих сукоба надлежности између њихових полицијских и правосудних тијела.

Измјенама и допунама Закона, између осталог, предвиђене су строже казне за кривична дјела трговине људима те се организована међународна трговина људима прописује као посебно кривично дјело, а у закон се уводи и кривично дјело "присилни нестанак“.

Истовремено, дефинисана је обавеза одузимања имовинске користи стечене кривичним дјелом и од лица на које је она пренесена, а законски се детаљно регулишу и сва дјела и пропусти настали током обављања функције службеног лица. 

За приједлог Закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ гласало је 12 делегата, а три су била против. 

Током расправе, Предсједавајући Клуба српског народа Средоје Новић је изразио жаљење што "овај тако битан закон, врло значајан, је доживио да практично прегласавањем у БиХ га доносимо, а он се примјењује територијално на цијелом подручју БиХ“. 

Подсјетио је да је овај закон дуго у процедури. 

По његовим ријечима, најмањи је проблем да ли би био разматран по хитном поступку или не, „када би суштина, садржај овог закона били потпуно усаглашени за цијелу БиХ“. 

- Мислим да је требало учинити додатне напоре од ресорног министарства да се с Републиком Српском, која је имала озбиљне примједбе на овај закон, постигне консензус. Он је изостао без неког образложења, бар мени непознатог - казао је Новић. 

Он је истакнуо да се морала отворити додатна расправа "да разјаснимо шта је то неприхватљиво од стране РС-а, односно шта је то неприхватљиво за ресорно Министарство правде, приједлози које је давала Република Српске“. 

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

И главом и брадом

18.05.2015 12:00

Зар један Средоје Новић, стари и отрцани удбаш има шта да коментарише измјене и допуне КЗБиХ? Није ти тај исти Закон сметао када те је твој страначки шеф поставио за директора СИПА-е и када си највише Срба похапсио? Е, мој Новићу, изгледа да ће вам се ваше умотворине које сте ВИ пренијели на ниво БиХ обити од главу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дада

18.05.2015 12:01

Нама закони не пију воде,нико их не проводи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсд

18.05.2015 12:04

Сто би ми за тај закон гласали. Па требамо ми јос да перемо новац стецен нелегално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

18.05.2015 12:07

Браво за СНСД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

труло

18.05.2015 12:08

Какви су ово хостаплери па стварно треба ици из ове државе односно ентитета зохари овдје владају

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx yyy

18.05.2015 12:21

Ма нема дрзаве ни на видику.Није то ресење а сретан би био да нисам ни по једном ни другом управу. Омладина оде а нествара се дрзава од буквица, грабица.. Без капитала И памети нема дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЕКМАЛО

18.05.2015 13:14

Сад ће Додицк да узинат прогласи референдум због тог закона. Сад ћете видјети кад Миле сруши тај закон. Иде Миле лајковачком пругом !

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ МИНД

18.05.2015 14:41

СТА МИ ДА РАДИМО АКО ЈЕ ТАЈ ЗАКОН ПРОСАО ПА МИ ИМАМОМО ВЕЦ ДВЕ ПРЕСУДЕ ЗБОГ ПРАЊА НОВЦА ЗНАЦИ ВИСЕ МИ ТО НЕ МОЗЕМО РАДИТИ, ПА ОВО ЈЕ НЕПРАВДА ПС МЛАДЕН МИЛАНОВИЦ, КАЈА РАБ СОТОНИН...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

18.05.2015 16:02

Идуци избори нцеимати смисла за РС. ОВИ ИЗ САВЕЗА ПРЕНИЈЕЦЕ СВЕ НА БИХ!

ОДГОВОРИТЕ