Usvojen novi Krivični zakon BiH

Delegati Vijeća naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas u Sarajevu Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, a protiv su glasali delegati iz SNSD-a i DNS-a.

Bosna i Hercegovina 18.05.2015 | 13:54
Usvojen novi Krivični zakon BiH

Predstavničko vijeće je ovaj zakonski prijedlog usvojilo prošle sedmice, takođe po hitnom postupku. 

Savjet ministara BiH utvrdio je prijedlog tog zakona s ciljem harmonizacije krivičnog zakonodavstva u BiH s međunarodnim pravom te usklađivanja s preporukama GRECO-a, Manival komiteta i FATF-a, međunarodnog tijela čiji je zadatak praćenje mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Kako je ranije saopšteno iz Savjeta ministara BiH, predloženim zakonom se izvršava i razgraničenje nadležnosti za pojedina krivična djela koja su sadržana u krivičnim zakonima BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH radi otklanjanja mogućih sukoba nadležnosti između njihovih policijskih i pravosudnih tijela.

Izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, predviđene su strože kazne za krivična djela trgovine ljudima te se organizovana međunarodna trgovina ljudima propisuje kao posebno krivično djelo, a u zakon se uvodi i krivično djelo "prisilni nestanak“.

Istovremeno, definisana je obaveza oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom i od lica na koje je ona prenesena, a zakonski se detaljno regulišu i sva djela i propusti nastali tokom obavljanja funkcije službenog lica. 

Za prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH glasalo je 12 delegata, a tri su bila protiv. 

Tokom rasprave, Predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović je izrazio žaljenje što "ovaj tako bitan zakon, vrlo značajan, je doživio da praktično preglasavanjem u BiH ga donosimo, a on se primjenjuje teritorijalno na cijelom području BiH“. 

Podsjetio je da je ovaj zakon dugo u proceduri. 

Po njegovim riječima, najmanji je problem da li bi bio razmatran po hitnom postupku ili ne, „kada bi suština, sadržaj ovog zakona bili potpuno usaglašeni za cijelu BiH“. 

- Mislim da je trebalo učiniti dodatne napore od resornog ministarstva da se s Republikom Srpskom, koja je imala ozbiljne primjedbe na ovaj zakon, postigne konsenzus. On je izostao bez nekog obrazloženja, bar meni nepoznatog - kazao je Nović. 

On je istaknuo da se morala otvoriti dodatna rasprava "da razjasnimo šta je to neprihvatljivo od strane RS-a, odnosno šta je to neprihvatljivo za resorno Ministarstvo pravde, prijedlozi koje je davala Republika Srpske“. 

 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

I glavom i bradom

18.05.2015 12:00

Zar jedan Sredoje Nović, stari i otrcani udbaš ima šta da komentariše izmjene i dopune KZBiH? Nije ti taj isti Zakon smetao kada te je tvoj stranački šef postavio za direktora SIPA-e i kada si najviše Srba pohapsio? E, moj Noviću, izgleda da će vam se vaše umotvorine koje ste VI prenijeli na nivo BiH obiti od glavu!

ODGOVORITE
Name

dada

18.05.2015 12:01

Nama zakoni ne piju vode,niko ih ne provodi..

ODGOVORITE
Name

Snsd

18.05.2015 12:04

Sto bi mi za taj zakon glasali. Pa trebamo mi jos da peremo novac stecen nelegalno.

ODGOVORITE
Name

Sale

18.05.2015 12:07

Bravo za SNSD!

ODGOVORITE
Name

trulo

18.05.2015 12:08

Kakvi su ovo hostapleri pa stvarno treba ici iz ove države odnosno entiteta zohari ovdje vladaju

ODGOVORITE
Name

xxx yyy

18.05.2015 12:21

Ma nema drzave ni na vidiku.Nije to resenje a sretan bi bio da nisam ni po jednom ni drugom upravu. Omladina ode a nestvara se drzava od bukvica, grabica.. Bez kapitala I pameti nema drzave

ODGOVORITE
Name

CEKMALO

18.05.2015 13:14

Sad će Dodick da uzinat proglasi referendum zbog tog zakona. Sad ćete vidjeti kad Mile sruši taj zakon. Ide Mile lajkovačkom prugom !

ODGOVORITE
Name

MG MIND

18.05.2015 14:41

STA MI DA RADIMO AKO JE TAJ ZAKON PROSAO PA MI IMAMOMO VEC DVE PRESUDE ZBOG PRANJA NOVCA ZNACI VISE MI TO NE MOZEMO RADITI, PA OVO JE NEPRAVDA PS MLADEN MILANOVIC, KAJA RAB SOTONIN...

ODGOVORITE
Name

Crni

18.05.2015 16:02

Iduci izbori nceimati smisla za RS. OVI IZ SAVEZA PRENIJECE SVE NA BIH!

ODGOVORITE