Најчешће грешке које правимо код доручка

Ако прво сипате житарице па млеко или пржите јаја у тигању, онда спадате у групу оних који чине озбиљне "прекршаје" при припреми доручка.

Здравље 18.05.2015 | 10:18
Најчешће грешке које правимо код доручка

ПРЖИТЕ ЈАЈА У ТИГАЊУ

Сигурно сте помислили: "Па где да их пржим?". Научници сматрају да је боље и здравије да разбијена јаја ставите у шољу, па у микроталасну и да их кувате док не поприме изглед пржених јаја. На овај начин ћете добити феноменалан оброк, без додавања уља и прљања додатних судова.

ОТВАРАТЕ ЖИТАРИЦЕ НА ВРХУ КЕСЕ

Отварате житарице на врху кесе и онда вам на крају остану само мрвице на дну? Зато треба да протресете кесу са житарицама и да је окренете наопачке и тако је отворите.

СИПАТЕ ЖИТАРИЦЕ ИЗ КЕСЕ У ЧИНИЈУ

Како бисте спречили просипање житарица и сипање дупле дозе, користите шољу као меру.

СИПАТЕ ЖИТАРИЦЕ ПА ТЕК ОНДА МЛЕКО

Ово вам отежава да видите колико сте млека сипали и онда вам остане само млеко на дну чиније. Како бисте успоставили бољи однос млека и житарица, најпре сипајте млеко (прво пола шоље) и онда сипајте житарице.

КАД ПРАВИТЕ СМУТИ,ДОДАЈЕТЕ ЛЕД

Лед додаје празне калорије и ствара илузију веће порције, а такође пружа воденкаст укус воћу. Зато користите смрзнуто воће и једну, две коцкице леда.

ПРЕСКАЧЕТЕ ДОРУЧАК

Можда доручак није најважнији оброк, али прескакање оброка је дефинитивно најгора ствар коју можете да урадите свом организму. Чак и ако нисте гладни ујутру, поједите коју воћку како бисте спречили немилосрдне нападе глади касније.

ПИЈЕТЕ ЂУС

Вашем телу је потребна течност како бисте функционисали, а поготово након дуге ноћи без воде. Међутим, око 22 грама шећера се налази у стандардној чаши цеђене наранџе. Зато пијте воду.

ЈЕДЕТЕ ВОЋНИ ЈОГУРТ

Куповни воћни јогурт садржи више шећера него протеина, па је најбоље да сами направите воћни јогурт: ставите шаку омиљеног воћа за влакна и сладак укус, мало бадема или граноле за здраве масти и неки вид зачина попут цимета, ђумбира, мускатног орашчића за укус и наравно шољу обичног или грчког јогурта.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар