Из Приједора ракију и ајвар носе у Америку

Несвакидашњи гости из далеке Америке постали су топ тема у Гомјеници код Приједора, гдје су пронашли привремени дом у шатору разапетом на сеоском имању.

Република Српска 18.05.2015 | 07:06
Из Приједора ракију и ајвар носе у Америку

Незнанци под шатором постали су мистерија, јер су мјештани узалуд постављали питања на српском, а гости одговарали на енглеском језику.

У помоћ је притекао Далибор Јовић када су га сестра и зет позвали да им помогне у споразумијевању са двоје младих туриста.

На њиховом имању шатор су разапели двадесетседмогодишњи Гален Капиџ и двадесетогодишња Велин Ледру. Скренули су са пута према рибњаку Саничани, не знајући да се ту неће моћи купати.

- Од Далибора смо сазнали да је ово рибњак и да нема купања - каже Ледру смијући се.

Код Далибора и његове породице први пут су пробали ракију, а домаћини су им открили и тајне њене производње, послије чега су остали у чуду. У Приједору се осјећају као код куће, а очарани су и љубазношћу и сусретљивошћу људи.

- Спавамо на мјестима гдје никоме не сметамо, а у већим градовима у хотелима. Многи нас зову у куће и у Приједору смо упознали веома драге људе, а пробали смо и домаће специјалитете, као што су киселе паприке, пите, а посебно нам се допао ајвар - рекао је Капиџ.

Ледру, која је поријеклом из Француске је студент, а Капиџ је завршио студије психологије и биологије у Лос Анђелесу.

- Испричали су ми да су се упознали путем интернета и да већ неколико мјесеци путују заједно - рекао је Јовић.

Капиџ каже да их је спојила жеља за путовањима и упознавањем Европе.

- Авантуру смо започели у априлу, кренули смо из Кана, а још не знамо гдје ћемо је окончати - рекао је Капиџ.

У Приједор су стигли из Италије преко Хрватске. Највише времена провели су у Трсту, Ријеци и Загребу.

- У почетку смо пјешачили, а касније смо почели и да стопирамо да бисмо уштедјели на времену - прича Капиџ.

Да бисмо им надокнадили бар дио времена потрошеног за њихову несвакидашњу причу превезли смо их до Омарске и пожељели им срећан пут. Сљедећа станица је Високо.

- Идемо ка Високом да видимо пирамиде о којима смо читали. Касније ћемо према Сарајеву, Мостару и Дубровнику - каже Ледру.

Када се путовање заврши, Капиџ ће настојати да нађе неки добар посао, а Ледру ће наставити студије. Поручили су да никада неће заборавити гостопримство у Гомјеници, али ни ракију и ајвар, које су добили за срећан пут.

Страст

Гален Капиџ и Велин Ледру кажу да су им путовања велика страст. Капиџ је пропутовао готово цијели сјеверноамерички континент, а био је и у Аустралији и на Новом Зеланду.

- Била сам у Турској и у Тогоу, а на овом подручју Европе смо први пут и заједно откривамо нове предјеле и упознајемо занимљиве људе - истакла је Ледруова.

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар