Iz Prijedora rakiju i ajvar nose u Ameriku

Nesvakidašnji gosti iz daleke Amerike postali su top tema u Gomjenici kod Prijedora, gdje su pronašli privremeni dom u šatoru razapetom na seoskom imanju.

Republika Srpska 18.05.2015 | 07:06
Iz Prijedora rakiju i ajvar nose u Ameriku

Neznanci pod šatorom postali su misterija, jer su mještani uzalud postavljali pitanja na srpskom, a gosti odgovarali na engleskom jeziku.

U pomoć je pritekao Dalibor Jović kada su ga sestra i zet pozvali da im pomogne u sporazumijevanju sa dvoje mladih turista.

Na njihovom imanju šator su razapeli dvadesetsedmogodišnji Galen Kapidž i dvadesetogodišnja Velin Ledru. Skrenuli su sa puta prema ribnjaku Saničani, ne znajući da se tu neće moći kupati.

- Od Dalibora smo saznali da je ovo ribnjak i da nema kupanja - kaže Ledru smijući se.

Kod Dalibora i njegove porodice prvi put su probali rakiju, a domaćini su im otkrili i tajne njene proizvodnje, poslije čega su ostali u čudu. U Prijedoru se osjećaju kao kod kuće, a očarani su i ljubaznošću i susretljivošću ljudi.

- Spavamo na mjestima gdje nikome ne smetamo, a u većim gradovima u hotelima. Mnogi nas zovu u kuće i u Prijedoru smo upoznali veoma drage ljude, a probali smo i domaće specijalitete, kao što su kisele paprike, pite, a posebno nam se dopao ajvar - rekao je Kapidž.

Ledru, koja je porijeklom iz Francuske je student, a Kapidž je završio studije psihologije i biologije u Los Anđelesu.

- Ispričali su mi da su se upoznali putem interneta i da već nekoliko mjeseci putuju zajedno - rekao je Jović.

Kapidž kaže da ih je spojila želja za putovanjima i upoznavanjem Evrope.

- Avanturu smo započeli u aprilu, krenuli smo iz Kana, a još ne znamo gdje ćemo je okončati - rekao je Kapidž.

U Prijedor su stigli iz Italije preko Hrvatske. Najviše vremena proveli su u Trstu, Rijeci i Zagrebu.

- U početku smo pješačili, a kasnije smo počeli i da stopiramo da bismo uštedjeli na vremenu - priča Kapidž.

Da bismo im nadoknadili bar dio vremena potrošenog za njihovu nesvakidašnju priču prevezli smo ih do Omarske i poželjeli im srećan put. Sljedeća stanica je Visoko.

- Idemo ka Visokom da vidimo piramide o kojima smo čitali. Kasnije ćemo prema Sarajevu, Mostaru i Dubrovniku - kaže Ledru.

Kada se putovanje završi, Kapidž će nastojati da nađe neki dobar posao, a Ledru će nastaviti studije. Poručili su da nikada neće zaboraviti gostoprimstvo u Gomjenici, ali ni rakiju i ajvar, koje su dobili za srećan put.

Strast

Galen Kapidž i Velin Ledru kažu da su im putovanja velika strast. Kapidž je proputovao gotovo cijeli sjevernoamerički kontinent, a bio je i u Australiji i na Novom Zelandu.

- Bila sam u Turskoj i u Togou, a na ovom području Evrope smo prvi put i zajedno otkrivamo nove predjele i upoznajemo zanimljive ljude - istakla je Ledruova.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar