Газде радницима отимају и минималац!

Велики број послодаваца у Србији крши закон. У кешу враћају најчешће 5-6 хиљада динара после уплате од 21.000. Међу најугроженијима запослени у малим и средњим предузећима.

Србија 17.05.2015 | 16:15
Газде радницима отимају и минималац!

У Србији све чешће траже од својих запослених да им врате део зараде, чак и од минминалне, која у нашој земљи износи око 21.000 динара?!

Пошто по закону није могуће исплаћивати плату мању од минималца, многим радницима се званично исплаћује минимум, уз обавезу да запослени, затим, фирми врати у кешу, најчешђе од 5.000 до 6.000 динара.

Ово се, најчешће дешава у малим и средњим предузећима која се баве индустријом и трговином. Према речима Ивице Цветановића, председника Конфедерације слободних синдиката (КСС), у овај синдикат све чешђе стижу такве пријаве, па су поступци у току.

"Новокомпоновани послодавци немају социјалну културу и веома су окрутни према својим радницима. Често не дефинишу у уговорима ни радно време запосленом, па се дешава да за тако мизерну плату они раде од јутра до сутра", упозорава Цветановић.

Према речима нашег саговорника, лоше стање на српском тржишту рада и велика понуда радне снаге утиче на људе да пристају и на овакве уцене својих послодаваца.

"Неопходно је да утврдимо стратешку политику запошљавања и да утичемо на послодавце кроз удружења и привредне коморе", каже Цветановић.

Да видимо ко и како запошљава људе. Сведоци смо да у таквом окружењу радници не могу ни да оснују синдикат који ће се борити за њихова права.

За Цветановића је важна и едукација послодаваца. Данашњи власници фирми руководе се само стицањем што већег профита, а о правима радника и не размишљају. Зато се дешава да људи раде и за мање од најниже гарантоване суме.

У Асоцијацији слободних и независних синдиката Србије кажу да се о овом проблему увелико прича у Србији, али да нико “нема петљу” да ово питање стави на дневни ред.

 

По њима, најпре би морао да реагује радник који је у таквој ситуацији, али се он због страха од губитка посла не обраћа ни синдикату, а ни надлежним институцијама.

Према нашим информацијама, овакве ствари дешавају се углавном у агенцијама које се баве лизингом радника - указује Ранка Савић, председница АСНС.

Ту се власник агенције договори са послодавцем за зараду од, рецимо, 25.000 динара и то пролази кроз папире. Када радник добије плату, он у кешу и на руке врати 5.000 динара.

Нема никаквог доказа да је то урађено, па самим тим они су у немогућности да се било коме жале.

Такве фирме су, по речима Ранке Савић, све популарније у Србији, а забрињавајуће је што са њима све чешће, како каже, сарађују директори јавних предузећа.

Примера ради, у неким великим системима су постојали радници који су радили као обезбеђење или спремачице, али су проглашени технолошким вишком, па се за исти посао сада ангажују агенције, које послују по овом принципу.

"Није немогуће доказати овај вид преваре од стране послодаваца. Нажалост, наши људи чувају и такав посао", каже Савићева.

У Инспекторату за рад наглашавају да је једно од основних права запослених које произлази из рада, право на зараду и да је прописано да је послодавац дужан да је исплати запосленом у складу са законом, општим актом и уговором о раду.

Прописани су и рокови за исплату, и то најкасније до краја текућег за претходни месец. Исто важи и за достављање обрачуна. Сведоци смо, међутим, да мало фирми у Србији то поштује.

"Уколико се деси да послодавац није запосленом доставио обрачун неисплаћене зараде, односно накнаде зараде, он се може захтевом обратити инспекцији рада која ће после надзора послодавца и на основу утврђеног чињеничног стања наложити да се поступи по закону",  каже Бојан Јоцић, директор Инспектората за рад.

Овакве ситуације, тврди Јоцић, нису у надлежности инспектора рада и они не могу да утичу на оне који део новца дају на руке, а део преко рачуна, као и у случајевима када запослени по исплаћеној уговореној заради враћа послодавцу одређени новчани износ на руке.

Такве пријаве прослеђују се надлежним органима.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

XXX

17.05.2015 15:19

ЕВРОПА КАЖЕ ДА ЈЕ БУДУЋНОСТ У МАЛИМ И СРЕДЊИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

17.05.2015 15:32

Јесте будућност у малим и средњим предузећима али није у Вучићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАГОР

17.05.2015 16:06

ЗНАЧИ ЈОШ ЈЕДАН БАЈА

Name

АБЦ

17.05.2015 18:05

Засто прицате за Србију када се то десава и у РС. Послодавци тразе ка нови закон о раду а и данас им радници врацају пола мињмалца или ако је веца плата пола добијају на руке а пола на банку. О плаценим прековременим сатима се и не прица а камоли да се плацају. На ове нацине се губи добар дио доприноса и пдв-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

100

17.05.2015 19:01

Увести порез по особи 100 марака и помоци јадним послодавцима

Name

баш баш

17.05.2015 18:51

Све је то иста балканска багра. Надигли се мајмуни да буду бизнисмени. Лажу, варају, отимају колико год могу. Основа њиховог економског система је ко ће кога преварити и ко ће коме отети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

17.05.2015 20:04

100 марака солидарности за укидање јос минималца

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

17.05.2015 20:15

Најобичнија утопија је да држава и народ могу живјети од малих и средњих предузећа. Само велики гиганти могу понудити ниску цијену финалног производа те имати увијек довољно капитала и стручног кадра да улажу у нове технологије. Мала и средња предузећа само попуњавају рупе и могу бити кооперанти великим. Та прича о малим и средњим предузећима је циљано пласирана будалама на Балкану с циљем уништавања привреде. И та привреда коју је бивша Југославија имала, није имала толико велике гиганте као што су већ у то вријеме биле фирме на Западу које су и тада бројале преко 50,000 радника. А ми смо наше фабрике које су бројале до 15,000 радника прогласили неподобним и умјесто њих отворили тржне центре са увозном робом, не сумњивог него никаквог квалитета. Сад пасите траву и вадите и једите пријесно корјење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

17.05.2015 20:32

У РС је створен систем у којем је послодавцу све дозвољено и који може да ради шта му падне на памет.Довољно само да је близак владајућој екипи и онда му се све гледа кроз прсте.Због нередовне исплате зарада,ако и неплаћања год.одмора,боловања,ноћног рада,прековременог рада...на Западу би заглавио робију и дебелу казну,а овде је то уобичајена свакодневница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

17.05.2015 20:49

Добро је све док има оваца за сисање, али ста ако их нестане, ја сам на граници медју првим. Ко це са мном нека иде за мном. Јурис брацо ја за вама, бјесте брацо ја пред вама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само опустено

18.05.2015 01:03

Какве су ово глупе теме . Кога то брига . Гдје су ту цетници , устасе , вехабије . Губимо вријеме на Ове глупости . Од , овога се не зиви....марво

ОДГОВОРИТЕ