Због дроге продао и ланчић с крштења

Наркоман нема вјеру, родитеље ни пријатеље, ни ништа свето. Крао сам гдје сам стигао, продао чак и ланчић с крштења, бурме родитеља, те бакин прстен, почиње исповијест за "Независне" бивши наркоман Небојша Т. (34) из Бањалуке.

Република Српска 16.05.2015 | 08:50
Због дроге продао и ланчић с крштења

Признаје да је на крају, када је све вриједно убризгао у вену, молио дилере да му дају на дуг дрогу, а у тим тренуцима знао је полупати све по кући, па и напасти родитеље. Овај Бањалучанин, чије је пуно презиме познато редакцији, а који није желио да се фотографише јер напокон има посао, прича да је у седамнаестој години почео да користи разне врсте наркотика, а све је кулминирало у двадесетој, када се "навукао" на хероин.

"Раскинуо сам с дјевојком и промијенио друштво. Дане сам проводио с људим којима су дрога и алкохол били дио живота и нешто нормално. Кренуо сам с 'травом' и алкохолом, послије годину сам почео узимати синтетичке дроге, кокаин када сам имао пара, спид (амфетамин) и ЛСД када нисам. Све тако до једног дана, који проклињем и данас, када сам прешао и задњу степеницу и од хашишара и шмркача постао зависник од хероина", прича Небојша.

За дрогу му је дневно било потребно од 60 до 120 КМ, а како никада није радио дуже од мјесец, сналазио се на све начине - од продаје ствари из куће, породичног накита и очевог пиштоља из ЈНА до мањих крађа и пљачки.

Скоро 13 година је био "на игли", а вишегодишње дрогирање је на њега оставило огромне посљедице: јетра му је уништена, већ шест година има хепатитис, а ЦТ мозга је показао велика оштећења.

"'Са игле' се може 'скинути', али паклен је то пут, више пута сам покушавао, али безуспјешно, све док мој најбољи друг није намјерно узео толику дозу да са сигурношћу зна да се неће пробудити. Нажалост, није више имао снаге да се бори са демонима. Тада сам одлучио да ћу успјети, затворио сам се у кућу и уз помоћ тродона, метадона и таблета за смирење прегурао кризу. Али какве су то муке! Сјећам се да сам молио оца да ме убије", каже Небојша.

Данас, каже, покушава да води здрав живот, избјегава мјеста на којима зна да се окупљају људи какав је и сам некада био, тренира, иде у шетње с псом, али истиче како не прође дан да га стари демони поново не обузму.
Ово је дио Небојшине исповијести, а таквих је много сличних прича и у БиХ и у региону. Како би указали на проблем наркоманије, Центар за рехабилитацију зависника "Рето центар - пријатељи наде" из Сплита спроводи кампању против дроге широм БиХ, а у суботу, 16. маја, боравиће у Бањалуци.

"Оно што радимо на подручју БиХ је да кроз игроказе и свједочанства људи покажемо шта смо били, како смо живјели и размишљали док смо били зависни од дроге те како живимо сада, да упознамо младе људе с проблемом зависности. Желимо им показати да је тај проблем који имају рјешив", рекао је Никша Франковић, водитељ кампање и програма, те бивши зависник.

У игроказу, који ће одржати на Тргу Крајине, учествују и волонтери центра, брачни пар Славен и Томи Бензон, бивши зависници од хероина.

"Почео сам као и сви из хира, хтио сам пробат нешто више од обичног живота, дошла је марихуана, алкохол, таблете и на крају хероин", казао је Славен.

Славен је са лакшим дрогама почео у 13 години, а од 18 до 28 је био зависник од хероина.

"Када сам се оженио и добио дијете, мислио сам да ћу се смирити и престати са дрогирањем, али сам направио потпуно супротну ствар - било ми је лакше да и њу увучем у дрогу него да се ја 'скинем'", истиче Славен.
Томи Бензон каже да супруг није крив за њену зависност, да је и прије "кокетирала" са опијатима и експериментисала.

"Људи се дрогирају зато што дрога на почетку даје добар осјећај, све док једног дана не постанеш њен роб", казала је Томи Бензон.

Зависници од хероина

Из Завода за јавно здравство РС наводе како је број регистрованих зависника чије је примарно средство хероин на нивоу ентитета 247.

По подацима које су објавили из међународне организације "Мини-Даблин група", у БиХ има више од 7.500 регистрованих конзумената наркотика, али је број нерегистрованих све већи.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар