Додиков Ђурђевдан, црвено слово улизица

СНСД нема страначку славу, али предсједников Ђурђевдан је увијек добра прилика да се неки гости присјете молитве и сласног залогаја који једу свих ових година захваљујући вољи свог страначког свеца.

Република Српска 16.05.2015 | 07:06
Додиков Ђурђевдан, црвено слово улизица

Некада, док није постојало тзв. јавно мњење као данас и безбројне агенције чија се истраживања на крају увијек ИПСОС-таве као нетачна, владари су расположење јавности ослушкивали по славама, зборовима и народним окупљањима. Можда је тада на некој слави настало оно Милошево: ако народ брбља – ништа се не брини, али ако заћути – попуштај!

Послије се то мало промијенило па је главно било: Устани куме да сједне жирант! Сад и домаћин и жирант проклињу кредит у швајцарцима и „ко га измисли“ и чекају нови рачун за струју.

Буџетско кољиво

Иако су славски обичаји мање – више утврђени, не мора значити да ће се из године у годину ритуално понављати.
Ево рецимо, слава странке „Напредна Српска“ након октобарских избора била је политички догађај за дневник, и бар на тренутак лидер НС је био онај који сједи у средини, а с десне и лијеве стране имао је Милорада Додика и Марка Павића, који су му принијели буџетско кољиво и колач фотеља да одломи колико му треба.

Опијени компензационим тамјаном, напредњаци су извољевали – те нећемо кртине, те дај нам ред масноће, ред хрскаве кожице, па ред меса – док им нису остале само ножице, да не кажемо папци, и јасно да ће се ове године та иста слава одиграти сасвим скромно, „у кругу породице“.

Осим породичног свеца, партијаши у РС имају и партијског. Ево, скоро 20 година једна икона је неприкосновена у СНСД, а тек у посљедње вријеме јављају се усамљени иконоборци и расколници.

У партијском календару СНСД нема страначку славу, али предсједников Ђурђевдан у Бакинцима је уписан подебљаним црвеним словима и увијек је добра прилика да се неки гости присјете молитве и сласног залогаја који једу свих ових година захваљујући вољи свог страначког свеца. Ако Николи Шпирићу буде превише вина, можда му добаце:

– А с Игором у кафани ти није доста?
– То је био страначко – кафански активизам – објасниће бивши предсједник Савјета министара.

У СДС су дефиловали разни кандидати за светачки лик што је само још више учврстило икону Радована Караџића, сиједе разбарушене косе, на зидове соба прекаљених ездеесоваца .

Караџићев плус је хашка ћелија, познато и магично мјесто гдје се сваки Србин, какав год да је био прије Хага, већ на првом саслушању по природи ствари претвара у Светог Илију који се громовима бије против НАТО томахавка, лажи Си-ен-ена и улази у стихове и молитве.

Џаба све књиге, у историји РС на крају ће се памтити само политичари који су опјевани у хибридним турбо ојкачама и урамљени на зидовима од Пала до равног Лијевча. Код социјалиста то може бити само Слобо, ако нису изумирли као и радикали који на зиду држе војводу Шешеља.

(Магазин Истина)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

борац

16.05.2015 05:23

Сви смо видјели ко је Кацавенда, а Додиков светац такви су они сви на слици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина боли

16.05.2015 06:16

Јеси и ти бот?

Name

ре борац

16.05.2015 06:27

ЈУНАЦИ СТО ГА НЕ ПОБЈЕДИТЕ НА ИЗБОРИМА 2006,2010,2014 ПУСТИТЕ ТРАЦЕВЕ НАДЈИТЕ РЈЕСЕЊЕ И ОСОБУ КОЈА ЦЕ ГА ПОБЈЕДИТИ ОСТЛО НЕ ПИЈЕ ВОДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

мико

16.05.2015 06:53

Као сто видис стање у Републици нам је идеално, засто би га онда мијењали...или мозда и није, не знам :О

Name

зато

16.05.2015 07:22

Јер насим парама купује папке и гласаце,мозда си ти тај.

Name

Лазар

16.05.2015 07:33

Стевандић је све добро објаснио.

Name

марко

16.05.2015 08:29

Браво за коментар!Супроставити се И побједити лоповцине!

Name

007

16.05.2015 07:04

Понакад се питам:Колико новинарских радних места зависи од Додика?????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

16.05.2015 07:14

КАКВЕ ВЛАДИКЕ И ОВИ ЦРКВЕНИ МОЦНИЦИ ОНИ СУ ДОВЕЛИ ЦРКВУ ДО ДНА КАО И БАЈА РЕП СРПСКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко Цопиц

16.05.2015 07:17

Ја сам Бају описао давно. Магареце године ...Да најприје почнемо с најкрупнијим, с Бајом. Баја је заиста био најкрупнији, најгрлатији и најјачи ђак у читавој нижој гимназији.....Вјеровали или не, Баји је интернат плаћала некаква црквена општина, која је за то добила новац од неког нашег исељеника из Америке. За то је носио надимак "Црквени син", иако му је много боље стајао и био најчешће употребљаван турски назив "Бајазит".Заиста, Баја је имао помало и неких црквењачких и поповских склоности. Чим би се, рецимо, у интернату појавило неко ново ђаче,Баја би му прилазио, онако крупан, и, правећи сестрашан, загудио издубока: – Мали, ја сам одсад твој Бог отац. Јеси ли упамтио, а? – Јесам! – скрушено,збуњен и уплашен и новом средином и овим чудним делијом..... – Е, кад си упамтио, сад пољуби руку у знак поштовања. Дјечачић је љубио пружену руку, а на растанку Баја му је озбиљно напомињао: – Кад од куце добијеш пакет, сјети се свога Бога оца и немој сакривати сланину и колаце пред његовим светим лицем. Све то на страну, али ево по цему је Баја био најчувенији Једноставно је купио једну свешчицу и у њу заводио имена оних ђака који му се смију ругати, али му зато, на име чланарине, плаћају по пола динара мјесечно. Ко,дакле,жели, без страха од батина, да се до миле воље подругује Баји, има само да се учлани у његов "тефтер", плати, и ствар је у реду....Сваке године, двадесет првог маја слављен је у конвикту Бајин рођендан. Право учешца на тој свечаности имали су, наравно, само они конвикташи који субили у Бајиној биљежници и плаћали чланарину....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.05.2015 07:47

Мора да си заљубљен у Бају или ти је идол!!!

Name

ругање

16.05.2015 10:28

''Сјела руга поред пута па се сваком руга, а њој свако''.

Name

Макарије

16.05.2015 07:18

Попови освеставају ста стигну,од водовода,путева,фабрика,мостова,дјеле некакве медаље и Додик је једну добио.Иринеј каза да це рехабилитација Дразе помирити двије стране у Србији. Говори и ради данас ко ста хоце,не одговара скоро нико ко мозе да плати.Зиви се само за данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

16.05.2015 08:32

Ја колико примећујем народ још увек само брбља. Што значи да власт може мирно да спава... Е па мој народе, наздравље вам брбљање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сократес

16.05.2015 08:49

За квалитетну државу су потребни квалитетни грађани. Подилажење нераду и незнању је рецепт за владање на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

16.05.2015 09:16

Додик је не пожељан, јер Ватикан чисти територију по територију од Срба. У Словенији, Хрватској и Македонији нема Срба. У српској ЦРНОЈ ГОРИ у којој нема куће која није дала 100-тину глава за српство Србин не сме да се помоли. Сад Ватикан чисти српску Босну од Срба. Косово и Метохију је очистио од Срба. На реду је Воводина и Рашка.., Морамо се поставити прма настранима из Ватикана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демократија је и богу отежала

16.05.2015 16:10

Црква је увијек и одувијек уз властодршце. Па и за турског вакта. Како онда тако и сада. И нарочито им пасују самодршци. Уклапају се у ону чедесну формулу власти и владања: на небу бог, на земљи господар, у кући домаћин. Изрече то и написа онај владика што га и крива и дужна прогласише светим. Али, шта да се ради, тако је, а добро није.

Name

измисљања

16.05.2015 09:39

Тацно је да је Додикова слава Дјурдјевдан,али није тацно да га слави у Бакинцима вец славу слави његов отац у својој куци.А засто да неко не слави славу ако је његова слава. Други пута одредите ко мозе доци на славу да не би неко био не позван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

и мој је

16.05.2015 11:47

Дјурдјевдан је и моја крсна слава као и јос много људи,и како онда мозе да писе Додиков Дјурдјевдан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко

17.05.2015 17:56

За зато којим васим парама дгје су то васе паре ја сто зарадим то су моје паре, а ви прицате не радите и дрзава троси васе паре. хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко

17.05.2015 18:16

за затто Којим васим парама дгје су то васе паре ја сто зарадим то су моје паре, а ви прицате нерадите и дрзава троси васе паре. хаха

ОДГОВОРИТЕ