Dodikov Đurđevdan, crveno slovo ulizica

SNSD nema stranačku slavu, ali predsjednikov Đurđevdan je uvijek dobra prilika da se neki gosti prisjete molitve i slasnog zalogaja koji jedu svih ovih godina zahvaljujući volji svog stranačkog sveca.

Republika Srpska 16.05.2015 | 07:06
Dodikov Đurđevdan, crveno slovo ulizica

Nekada, dok nije postojalo tzv. javno mnjenje kao danas i bezbrojne agencije čija se istraživanja na kraju uvijek IPSOS-tave kao netačna, vladari su raspoloženje javnosti osluškivali po slavama, zborovima i narodnim okupljanjima. Možda je tada na nekoj slavi nastalo ono Miloševo: ako narod brblja – ništa se ne brini, ali ako zaćuti – popuštaj!

Poslije se to malo promijenilo pa je glavno bilo: Ustani kume da sjedne žirant! Sad i domaćin i žirant proklinju kredit u švajcarcima i „ko ga izmisli“ i čekaju novi račun za struju.

Budžetsko koljivo

Iako su slavski običaji manje – više utvrđeni, ne mora značiti da će se iz godine u godinu ritualno ponavljati.
Evo recimo, slava stranke „Napredna Srpska“ nakon oktobarskih izbora bila je politički događaj za dnevnik, i bar na trenutak lider NS je bio onaj koji sjedi u sredini, a s desne i lijeve strane imao je Milorada Dodika i Marka Pavića, koji su mu prinijeli budžetsko koljivo i kolač fotelja da odlomi koliko mu treba.

Opijeni kompenzacionim tamjanom, naprednjaci su izvoljevali – te nećemo krtine, te daj nam red masnoće, red hrskave kožice, pa red mesa – dok im nisu ostale samo nožice, da ne kažemo papci, i jasno da će se ove godine ta ista slava odigrati sasvim skromno, „u krugu porodice“.

Osim porodičnog sveca, partijaši u RS imaju i partijskog. Evo, skoro 20 godina jedna ikona je neprikosnovena u SNSD, a tek u posljednje vrijeme javljaju se usamljeni ikonoborci i raskolnici.

U partijskom kalendaru SNSD nema stranačku slavu, ali predsjednikov Đurđevdan u Bakincima je upisan podebljanim crvenim slovima i uvijek je dobra prilika da se neki gosti prisjete molitve i slasnog zalogaja koji jedu svih ovih godina zahvaljujući volji svog stranačkog sveca. Ako Nikoli Špiriću bude previše vina, možda mu dobace:

– A s Igorom u kafani ti nije dosta?
– To je bio stranačko – kafanski aktivizam – objasniće bivši predsjednik Savjeta ministara.

U SDS su defilovali razni kandidati za svetački lik što je samo još više učvrstilo ikonu Radovana Karadžića, sijede razbarušene kose, na zidove soba prekaljenih ezdeesovaca .

Karadžićev plus je haška ćelija, poznato i magično mjesto gdje se svaki Srbin, kakav god da je bio prije Haga, već na prvom saslušanju po prirodi stvari pretvara u Svetog Iliju koji se gromovima bije protiv NATO tomahavka, laži Si-en-ena i ulazi u stihove i molitve.

Džaba sve knjige, u istoriji RS na kraju će se pamtiti samo političari koji su opjevani u hibridnim turbo ojkačama i uramljeni na zidovima od Pala do ravnog Lijevča. Kod socijalista to može biti samo Slobo, ako nisu izumirli kao i radikali koji na zidu drže vojvodu Šešelja.

(Magazin Istina)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

borac

16.05.2015 05:23

Svi smo vidjeli ko je Kacavenda, a Dodikov svetac takvi su oni svi na slici.

ODGOVORITE
Name

istina boli

16.05.2015 06:16

Jesi i ti bot?

Name

re borac

16.05.2015 06:27

JUNACI STO GA NE POBJEDITE NA IZBORIMA 2006,2010,2014 PUSTITE TRACEVE NADJITE RJESENJE I OSOBU KOJA CE GA POBJEDITI OSTLO NE PIJE VODE

ODGOVORITE
Name

miko

16.05.2015 06:53

Kao sto vidis stanje u Republici nam je idealno, zasto bi ga onda mijenjali...ili mozda i nije, ne znam :O

Name

zato

16.05.2015 07:22

Jer nasim parama kupuje papke i glasace,mozda si ti taj.

Name

Lazar

16.05.2015 07:33

Stevandić je sve dobro objasnio.

Name

marko

16.05.2015 08:29

Bravo za komentar!Suprostaviti se I pobjediti lopovcine!

Name

007

16.05.2015 07:04

Ponakad se pitam:Koliko novinarskih radnih mesta zavisi od Dodika?????????

ODGOVORITE
Name

kondor

16.05.2015 07:14

KAKVE VLADIKE I OVI CRKVENI MOCNICI ONI SU DOVELI CRKVU DO DNA KAO I BAJA REP SRPSKU.

ODGOVORITE
Name

Branko Copic

16.05.2015 07:17

Ja sam Baju opisao davno. Magarece godine ...Da najprije počnemo s najkrupnijim, s Bajom. Baja je zaista bio najkrupniji, najgrlatiji i najjači đak u čitavoj nižoj gimnaziji.....Vjerovali ili ne, Baji je internat plaćala nekakva crkvena opština, koja je za to dobila novac od nekog našeg iseljenika iz Amerike. Za to je nosio nadimak "Crkveni sin", iako mu je mnogo bolje stajao i bio najčešće upotrebljavan turski naziv "Bajazit".Zaista, Baja je imao pomalo i nekih crkvenjačkih i popovskih sklonosti. Čim bi se, recimo, u internatu pojavilo neko novo đače,Baja bi mu prilazio, onako krupan, i, praveći sestrašan, zagudio izduboka: – Mali, ja sam odsad tvoj Bog otac. Jesi li upamtio, a? – Jesam! – skrušeno,zbunjen i uplašen i novom sredinom i ovim čudnim delijom..... – E, kad si upamtio, sad poljubi ruku u znak poštovanja. Dječačić je ljubio pruženu ruku, a na rastanku Baja mu je ozbiljno napominjao: – Kad od kuce dobiješ paket, sjeti se svoga Boga oca i nemoj sakrivati slaninu i kolace pred njegovim svetim licem. Sve to na stranu, ali evo po cemu je Baja bio najčuveniji Jednostavno je kupio jednu sveščicu i u nju zavodio imena onih đaka koji mu se smiju rugati, ali mu zato, na ime članarine, plaćaju po pola dinara mjesečno. Ko,dakle,želi, bez straha od batina, da se do mile volje podruguje Baji, ima samo da se učlani u njegov "tefter", plati, i stvar je u redu....Svake godine, dvadeset prvog maja slavljen je u konviktu Bajin rođendan. Pravo učešca na toj svečanosti imali su, naravno, samo oni konviktaši koji subili u Bajinoj bilježnici i plaćali članarinu....

ODGOVORITE
Name

Re

16.05.2015 07:47

Mora da si zaljubljen u Baju ili ti je idol!!!

Name

ruganje

16.05.2015 10:28

''Sjela ruga pored puta pa se svakom ruga, a njoj svako''.

Name

Makarije

16.05.2015 07:18

Popovi osvestavaju sta stignu,od vodovoda,puteva,fabrika,mostova,djele nekakve medalje i Dodik je jednu dobio.Irinej kaza da ce rehabilitacija Draze pomiriti dvije strane u Srbiji. Govori i radi danas ko sta hoce,ne odgovara skoro niko ko moze da plati.Zivi se samo za danas.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

16.05.2015 08:32

Ja koliko primećujem narod još uvek samo brblja. Što znači da vlast može mirno da spava... E pa moj narode, nazdravlje vam brbljanje.

ODGOVORITE
Name

Sokrates

16.05.2015 08:49

Za kvalitetnu državu su potrebni kvalitetni građani. Podilaženje neradu i neznanju je recept za vladanje na ovim prostorima.

ODGOVORITE
Name

Nikola

16.05.2015 09:16

Dodik je ne poželjan, jer Vatikan čisti teritoriju po teritoriju od Srba. U Sloveniji, Hrvatskoj i Makedoniji nema Srba. U srpskoj CRNOJ GORI u kojoj nema kuće koja nije dala 100-tinu glava za srpstvo Srbin ne sme da se pomoli. Sad Vatikan čisti srpsku Bosnu od Srba. Kosovo i Metohiju je očistio od Srba. Na redu je Vovodina i Raška.., Moramo se postaviti prma nastranima iz Vatikana!

ODGOVORITE
Name

Demokratija je i bogu otežala

16.05.2015 16:10

Crkva je uvijek i oduvijek uz vlastodršce. Pa i za turskog vakta. Kako onda tako i sada. I naročito im pasuju samodršci. Uklapaju se u onu čedesnu formulu vlasti i vladanja: na nebu bog, na zemlji gospodar, u kući domaćin. Izreče to i napisa onaj vladika što ga i kriva i dužna proglasiše svetim. Ali, šta da se radi, tako je, a dobro nije.

Name

izmisljanja

16.05.2015 09:39

Tacno je da je Dodikova slava Djurdjevdan,ali nije tacno da ga slavi u Bakincima vec slavu slavi njegov otac u svojoj kuci.A zasto da neko ne slavi slavu ako je njegova slava. Drugi puta odredite ko moze doci na slavu da ne bi neko bio ne pozvan.

ODGOVORITE
Name

i moj je

16.05.2015 11:47

Djurdjevdan je i moja krsna slava kao i jos mnogo ljudi,i kako onda moze da pise Dodikov Djurdjevdan.

ODGOVORITE
Name

soko

17.05.2015 17:56

Za zato kojim vasim parama dgje su to vase pare ja sto zaradim to su moje pare, a vi pricate ne radite i drzava trosi vase pare. haha

ODGOVORITE
Name

soko

17.05.2015 18:16

za zatto Kojim vasim parama dgje su to vase pare ja sto zaradim to su moje pare, a vi pricate neradite i drzava trosi vase pare. haha

ODGOVORITE