Оштетили буџет државе за 1.400.000 евра

Криминалистичка полиција Црне Горе поднијела је кривичне пријаве против четири особе, због сумње да су кривичним дјелима из области привредног криминалитета оштетиле повјериоце и буџет државе за скоро 1.400.000 евра.

Регион 15.05.2015 | 20:15
Оштетили буџет државе за 1.400.000 евра

Основном државном тужиоцу у Улцињу полиција је поднијела кривичне пријаве против Џ.Ц. /58/ из Улциња, саоснивача фирме "Примус електроникс", Д.Ц. /53/ из Улциња, саоснивача и извршног директора исте фирме, као и против правног лица "Примус Електроникс" из Улциња.

Полиција сумња да су они починили кривично дјело утаја пореза и доприноса, те да су проузроковали лажни стечај и злоупотријебили овлашћења у привреди.

Кривична пријава је поднесена и против Е.Р. /48/ из Подгорице.

"Сумња се да су Џ.Ц. и Д.Ц. починили наведена кривична дјела током 2013. и 2014. године, уз употребу правног лица - фирме `Примус електроникс", наводи се у саопштењу Управе полиције.

Полиција сумња да је Џ.Ц. мимо легалних токова робу те фирме продао на црном тржишту, чиме је створио привид неликвидности компаније.

"На тај начин је, увећањем дужничке основе овог правног лица, сумња се, створио услове Д.Ц. да као извршни директор фирме надлежном органу поднесе захтјев за покретање стечаја, а све у намјери избјегавања намирења обавеза према повјериоцима и плаћања пореза и доприноса и других прописаних дажбина према држави", наводи се у саопштењу.

Осумњичени су, како наводи полиција, оштетили повјериоце и државу за укупан износ од 985.754 евра и себи прибавили противправну имовинску корист.

"Осумњичена Е.Р. је, како се сумња, користећи своје стручно знање из одговарајуће области, починила кривична дјела која јој се кривичном пријавом стављају на терет тако што је, иако је знала или морала знати да су поменута три осумњичена лица злоупотребом проузроковала лажни стечај, у име и за рачун извршног директора ове фирме Д.Ц., надлежном органу поднијела захтјев за покретање стечаја у овом правном лицу", наводи се у саопштењу.

Полиција је основном државном тужиоцу у Котору поднијела кривичну пријаву и против Л.П. /44/, украјинске држављанке са боравком у Будви, извршног директора фирме "Алианц строy" Будва, због сумње да је починила кривично дјело утаја пореза и доприноса.

"Сумња се да је Л.П. починила кривично дјело тако што је избјегла пријављивање надлежним органима пореза на додату вриједност у износу од 337.535 евра и пореза на добит у износу од 66.669 евра, што укупно износи 404.204 евра", наводи се у саопштењу.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ста крију Црногорци

16.05.2015 07:20

Сва та Н.Н. лица су албанске националности. Примус има најбољу адресу и АЛЛИАНЗ СТРОY не како ви написасте. Примус Елецтроницс Д.О.О. Бусинесс Листинг Гј.К. Скендербег бб 85360, Улцињ

ОДГОВОРИТЕ