Oštetili budžet države za 1.400.000 evra

Kriminalistička policija Crne Gore podnijela je krivične prijave protiv četiri osobe, zbog sumnje da su krivičnim djelima iz oblasti privrednog kriminaliteta oštetile povjerioce i budžet države za skoro 1.400.000 evra.

Region 15.05.2015 | 20:15
Oštetili budžet države za 1.400.000 evra

Osnovnom državnom tužiocu u Ulcinju policija je podnijela krivične prijave protiv Dž.C. /58/ iz Ulcinja, saosnivača firme "Primus elektroniks", D.C. /53/ iz Ulcinja, saosnivača i izvršnog direktora iste firme, kao i protiv pravnog lica "Primus Elektroniks" iz Ulcinja.

Policija sumnja da su oni počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa, te da su prouzrokovali lažni stečaj i zloupotrijebili ovlašćenja u privredi.

Krivična prijava je podnesena i protiv E.R. /48/ iz Podgorice.

"Sumnja se da su DŽ.C. i D.C. počinili navedena krivična djela tokom 2013. i 2014. godine, uz upotrebu pravnog lica - firme `Primus elektroniks", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Policija sumnja da je DŽ.C. mimo legalnih tokova robu te firme prodao na crnom tržištu, čime je stvorio privid nelikvidnosti kompanije.

"Na taj način je, uvećanjem dužničke osnove ovog pravnog lica, sumnja se, stvorio uslove D.C. da kao izvršni direktor firme nadležnom organu podnese zahtjev za pokretanje stečaja, a sve u namjeri izbjegavanja namirenja obaveza prema povjeriocima i plaćanja poreza i doprinosa i drugih propisanih dažbina prema državi", navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni su, kako navodi policija, oštetili povjerioce i državu za ukupan iznos od 985.754 evra i sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist.

"Osumnjičena E.R. je, kako se sumnja, koristeći svoje stručno znanje iz odgovarajuće oblasti, počinila krivična djela koja joj se krivičnom prijavom stavljaju na teret tako što je, iako je znala ili morala znati da su pomenuta tri osumnjičena lica zloupotrebom prouzrokovala lažni stečaj, u ime i za račun izvršnog direktora ove firme D.C., nadležnom organu podnijela zahtjev za pokretanje stečaja u ovom pravnom licu", navodi se u saopštenju.

Policija je osnovnom državnom tužiocu u Kotoru podnijela krivičnu prijavu i protiv L.P. /44/, ukrajinske državljanke sa boravkom u Budvi, izvršnog direktora firme "Alianc stroy" Budva, zbog sumnje da je počinila krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

"Sumnja se da je L.P. počinila krivično djelo tako što je izbjegla prijavljivanje nadležnim organima poreza na dodatu vrijednost u iznosu od 337.535 evra i poreza na dobit u iznosu od 66.669 evra, što ukupno iznosi 404.204 evra", navodi se u saopštenju.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sta kriju Crnogorci

16.05.2015 07:20

Sva ta N.N. lica su albanske nacionalnosti. Primus ima najbolju adresu i ALLIANZ STROY ne kako vi napisaste. Primus Electronics D.O.O. Business Listing Gj.K. Skenderbeg bb 85360, Ulcinj

ODGOVORITE