Русија не мијења став према Косову

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да Русија неће мијењати свој став према Косову без обзира на Крим, истакавши да су апсурдни покушаји оних који су режирали одвајање Косова од Србије да ставе под сумњу слободно изражавање воље становника Крима.

Србија 15.05.2015 | 08:45
Русија не мијења став према Косову

"Очигледно су апсурдни покушаји оних који су режирали одвајање Косова од Србије - а при том без икаквог референдума - да се стави под сумњу слободно изражавање воље становника Крима. Став Русије према косовском питању апсолутно је јасан и непромјенљив: регулисање овог проблема могуће је искључиво на основу међународног права и у оквирима одређеним у резолуцији Савјета безбједности УН 1244", нагласио је Лавров у интервјуу за данашњу "Политику".

Лавров, који је допутовао у посјету Београду, рекао је и да су, што се тиче напора Београда у овом правцу, за Русију прихватљиве оне одлуке које ће задовољити Србију и да ће српским партнерима и даље пружати неопходну подршку.

Шеф руске дипломатије подсјетио је да је његова земља упозоравала да ће увођење у међународну употребу модела проглашења независности одређених територија створити преседан и више пута скретала пажњу да, како је рекао, у последње вријеме западна алијанса са САД на челу широко користи двоструке аршине, крши темељна начела међународног права и безочно се директно мијеша у унутрашње ствари суверених држава.
Он је рекао и да се становништво Крима, у пуном складу с одредбама међународног права, изјаснило на референдуму за проглашење независности од Украјине и за уједињење с Русијом.

На питање да ли Москва планира да повећа инвестиције у српску привреду, јер су руска улагања у Србију много мања него европска, иако Србија није увела санкције Русији, што је изазвало незадовољство у ЕУ, Лавров је одговорио да се о томе воде активни преговори и да Русија полази од тога да ће руским инвеститорима и даље бити омогућени одговарајући услови за пословање.

"Наша освједочена трговинско-инвестициона сарадња мора да буде независна од утицаја спољних фактора, укључујући процес зближавања Београда с Европском унијом. Надамо се да ће на исти начин размишљати и наши српски партнери", рекао је Лавров.

Лавров је изразио задовољство због развоја руско-српских трговинско-економских веза, растом робне размјене и усавршавањем њене структуре, али је додао се, "нажалост, планови за изградњу гасовода 'Јужни ток' на територији Србије нису остварили, због неконструктивног става Брисела, који је блокирао и овај пројекат".

Шеф руске дипломатије захвалио се свима који су успјели да дођу у Москву на свечаност поводом 70.годишњице побједе у Великом отаџбинском рату, истакавши да веома цијени одлуку предсједника Србије Томислава Николића да учествује у празничним догађајима и да упути војну јединицу на параду на Црвеном тргу 9. маја.

Лавров је рекао и да је прихватање или неприхватање позива слободан избор сваке државе и сваког лидера.
"Истовремено, јасно је да сви геополитички прорачуни блиједе у поређењу с огромним бројем примјера храбрости, јунаштва, самопожртвовања, врлина које су у тешким ратним временима показали народи ШСР-а", закључио је Лавров у интервјуу за "Политику".

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

марко

15.05.2015 07:18

Бас нам је то од помоци,Косово отето,бјелосвјетска багра ради ста хоце,а овај супљира као глумци из Београда!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј

15.05.2015 08:18

Слободна воља градјана Крима. Па И на Косову је била слободна воља народа или се варам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

15.05.2015 08:41

Русија је главна "кочница" за признавање Косова. Ко то не види не знам шта даље коментарисати. Видјећемо како ће се ствари даље развијати. Како ће Руси бити већи Срби од Срба када су Вучић и Дачић подписали да НАТО може да користи све србијанске војне ресурсе. Нису Руси луди да стану у одбрану такве "државе" Србије која је под протекторатом оних који су је сравнили са земљом. Људи отворите очи, није ово обданиште!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роцкy

15.05.2015 10:04

Ко у вријеме хладног рата и комунизма па и 90'тих код нас. Супља прица. Иако иста ствар е код мене је другације. Нису џаба јос прије 200 година рекли да се руској дипломатији не мозе вјеровати. Зато сто једноставно лазу. Јадан био онај кога Рус подупире и разумије његове проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре цуј

15.05.2015 13:51

Кримљани су у својој земљи изразили зељу за уједињењем са Русијом а сиптари су из Албаније, а и Срби из РС-е по теби требају да прогласе независност посто је то њихова воља, а и зиве у својој земљи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невидљиви Ф117

15.05.2015 14:10

Сигурно Да Русија Не мјења Став Према Српској Покрајини Косову И Метохији Јер јето Вјековна Колевка Српства Одакле Потицу И Краља Путина Предаци. Зиве Г.Лавров И Браска Русија -Косовоје Србија Срецно И Вецно АМИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

15.05.2015 14:53

Србија игра на двије карте и Руси немају никакву обавезу да јој несто помогну.Овамо сурујес са онима који ти унистисе земљу и народ и то и данас раде а овамо добро ти извозити у Русију.Предобри су они какав смо ми олос.

ОДГОВОРИТЕ