Rusija ne mijenja stav prema Kosovu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Rusija neće mijenjati svoj stav prema Kosovu bez obzira na Krim, istakavši da su apsurdni pokušaji onih koji su režirali odvajanje Kosova od Srbije da stave pod sumnju slobodno izražavanje volje stanovnika Krima.

Srbija 15.05.2015 | 08:45
Rusija ne mijenja stav prema Kosovu

"Očigledno su apsurdni pokušaji onih koji su režirali odvajanje Kosova od Srbije - a pri tom bez ikakvog referenduma - da se stavi pod sumnju slobodno izražavanje volje stanovnika Krima. Stav Rusije prema kosovskom pitanju apsolutno je jasan i nepromjenljiv: regulisanje ovog problema moguće je isključivo na osnovu međunarodnog prava i u okvirima određenim u rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN 1244", naglasio je Lavrov u intervjuu za današnju "Politiku".

Lavrov, koji je doputovao u posjetu Beogradu, rekao je i da su, što se tiče napora Beograda u ovom pravcu, za Rusiju prihvatljive one odluke koje će zadovoljiti Srbiju i da će srpskim partnerima i dalje pružati neophodnu podršku.

Šef ruske diplomatije podsjetio je da je njegova zemlja upozoravala da će uvođenje u međunarodnu upotrebu modela proglašenja nezavisnosti određenih teritorija stvoriti presedan i više puta skretala pažnju da, kako je rekao, u poslednje vrijeme zapadna alijansa sa SAD na čelu široko koristi dvostruke aršine, krši temeljna načela međunarodnog prava i bezočno se direktno miješa u unutrašnje stvari suverenih država.
On je rekao i da se stanovništvo Krima, u punom skladu s odredbama međunarodnog prava, izjasnilo na referendumu za proglašenje nezavisnosti od Ukrajine i za ujedinjenje s Rusijom.

Na pitanje da li Moskva planira da poveća investicije u srpsku privredu, jer su ruska ulaganja u Srbiju mnogo manja nego evropska, iako Srbija nije uvela sankcije Rusiji, što je izazvalo nezadovoljstvo u EU, Lavrov je odgovorio da se o tome vode aktivni pregovori i da Rusija polazi od toga da će ruskim investitorima i dalje biti omogućeni odgovarajući uslovi za poslovanje.

"Naša osvjedočena trgovinsko-investiciona saradnja mora da bude nezavisna od uticaja spoljnih faktora, uključujući proces zbližavanja Beograda s Evropskom unijom. Nadamo se da će na isti način razmišljati i naši srpski partneri", rekao je Lavrov.

Lavrov je izrazio zadovoljstvo zbog razvoja rusko-srpskih trgovinsko-ekonomskih veza, rastom robne razmjene i usavršavanjem njene strukture, ali je dodao se, "nažalost, planovi za izgradnju gasovoda 'Južni tok' na teritoriji Srbije nisu ostvarili, zbog nekonstruktivnog stava Brisela, koji je blokirao i ovaj projekat".

Šef ruske diplomatije zahvalio se svima koji su uspjeli da dođu u Moskvu na svečanost povodom 70.godišnjice pobjede u Velikom otadžbinskom ratu, istakavši da veoma cijeni odluku predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da učestvuje u prazničnim događajima i da uputi vojnu jedinicu na paradu na Crvenom trgu 9. maja.

Lavrov je rekao i da je prihvatanje ili neprihvatanje poziva slobodan izbor svake države i svakog lidera.
"Istovremeno, jasno je da svi geopolitički proračuni blijede u poređenju s ogromnim brojem primjera hrabrosti, junaštva, samopožrtvovanja, vrlina koje su u teškim ratnim vremenima pokazali narodi ŠSR-a", zaključio je Lavrov u intervjuu za "Politiku".

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

marko

15.05.2015 07:18

Bas nam je to od pomoci,Kosovo oteto,bjelosvjetska bagra radi sta hoce,a ovaj supljira kao glumci iz Beograda!!!

ODGOVORITE
Name

Cuj

15.05.2015 08:18

Slobodna volja gradjana Krima. Pa I na Kosovu je bila slobodna volja naroda ili se varam.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

15.05.2015 08:41

Rusija je glavna "kočnica" za priznavanje Kosova. Ko to ne vidi ne znam šta dalje komentarisati. Vidjećemo kako će se stvari dalje razvijati. Kako će Rusi biti veći Srbi od Srba kada su Vučić i Dačić podpisali da NATO može da koristi sve srbijanske vojne resurse. Nisu Rusi ludi da stanu u odbranu takve "države" Srbije koja je pod protektoratom onih koji su je sravnili sa zemljom. Ljudi otvorite oči, nije ovo obdanište!

ODGOVORITE
Name

Rocky

15.05.2015 10:04

Ko u vrijeme hladnog rata i komunizma pa i 90'tih kod nas. Suplja prica. Iako ista stvar e kod mene je drugacije. Nisu džaba jos prije 200 godina rekli da se ruskoj diplomatiji ne moze vjerovati. Zato sto jednostavno lazu. Jadan bio onaj koga Rus podupire i razumije njegove probleme.

ODGOVORITE
Name

re cuj

15.05.2015 13:51

Krimljani su u svojoj zemlji izrazili zelju za ujedinjenjem sa Rusijom a siptari su iz Albanije, a i Srbi iz RS-e po tebi trebaju da proglase nezavisnost posto je to njihova volja, a i zive u svojoj zemlji

ODGOVORITE
Name

Nevidljivi F117

15.05.2015 14:10

Sigurno Da Rusija Ne mjenja Stav Prema Srpskoj Pokrajini Kosovu I Metohiji Jer jeto Vjekovna Kolevka Srpstva Odakle Poticu I Kralja Putina Predaci. Zive G.Lavrov I Braska Rusija -Kosovoje Srbija Srecno I Vecno AMIN.

ODGOVORITE
Name

Boki

15.05.2015 14:53

Srbija igra na dvije karte i Rusi nemaju nikakvu obavezu da joj nesto pomognu.Ovamo surujes sa onima koji ti unistise zemlju i narod i to i danas rade a ovamo dobro ti izvoziti u Rusiju.Predobri su oni kakav smo mi olos.

ODGOVORITE