Упоставите Заједницу српских општина

Генерални секретар УН Бан Ки Мун поздравио је наставак дијалога Београда и Приштине и постигнути споразум о правосуђу, истакавши да је једно од кључних преосталих питања упостављање Заједнице српских општина.

Србија 14.05.2015 | 16:45
Упоставите Заједницу српских општина

У редовном тромјесечном извјештају, који је објављен на сајту УН, Бан Ки Мун је саопштио да споразум о интегрисању правосуђа на сјеверу Косова, постигнут 9. фебруара, показује да су "обје стране посвећене примјени Бриселског споразума и наставку дијалога".

Он је оцијенио да би Београд и Приштина требало да предузму све неопходне кораке ради досљедне примјене свих до сада постигнутих договора, преносе медији.

У извјештају се истиче да је од кључног значаја да Београд и Приштина остваре напредак у примјени оних одредби Бриселског споразума које још нису ријешене.

Кључно питање остаје успостављање Заједнице српских општина, оцијенио је Бан Ки Мун и апеловао на политичке лидере у Београду и Приштини да хитно приступе рјешавању тог питања уз консултовање Срба са Космета и њихових политичких лидера, на чији интерес ће, како је навео, директно утицати стварање те заједнице.

Наводећи да су власти самопроглашеног Косова предузеле кораке ради успостављања Специјалног суда који ће процесуирати дјела проистекла из налаза Специјалних истражних јединица ЕУ, Бан Ки Мун је нагласио да су наредни кораци још важнији.

"Снажно апелујем на све политичке актере на Косову да се уздрже од употребе насиља као средства за постизање политичких циљева и да рјешавају своје несугласице мирним путем", закључио он.

Извештај обухвата период од 16. јануара до 15. априла 2015. године, а објављен је уочи сједнице Савјета безбједности УН која ће бити одржана 26. маја и на којој ће овај документ бити разматран.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

XXX

14.05.2015 14:48

НЕМОЈ НАС САМО ТИ БРАНИТИ

ОДГОВОРИТЕ