Upostavite Zajednicu srpskih opština

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozdravio je nastavak dijaloga Beograda i Prištine i postignuti sporazum o pravosuđu, istakavši da je jedno od ključnih preostalih pitanja upostavljanje Zajednice srpskih opština.

Srbija 14.05.2015 | 16:45
Upostavite Zajednicu srpskih opština

U redovnom tromjesečnom izvještaju, koji je objavljen na sajtu UN, Ban Ki Mun je saopštio da sporazum o integrisanju pravosuđa na sjeveru Kosova, postignut 9. februara, pokazuje da su "obje strane posvećene primjeni Briselskog sporazuma i nastavku dijaloga".

On je ocijenio da bi Beograd i Priština trebalo da preduzmu sve neophodne korake radi dosljedne primjene svih do sada postignutih dogovora, prenose mediji.

U izvještaju se ističe da je od ključnog značaja da Beograd i Priština ostvare napredak u primjeni onih odredbi Briselskog sporazuma koje još nisu riješene.

Ključno pitanje ostaje uspostavljanje Zajednice srpskih opština, ocijenio je Ban Ki Mun i apelovao na političke lidere u Beogradu i Prištini da hitno pristupe rješavanju tog pitanja uz konsultovanje Srba sa Kosmeta i njihovih političkih lidera, na čiji interes će, kako je naveo, direktno uticati stvaranje te zajednice.

Navodeći da su vlasti samoproglašenog Kosova preduzele korake radi uspostavljanja Specijalnog suda koji će procesuirati djela proistekla iz nalaza Specijalnih istražnih jedinica EU, Ban Ki Mun je naglasio da su naredni koraci još važniji.

"Snažno apelujem na sve političke aktere na Kosovu da se uzdrže od upotrebe nasilja kao sredstva za postizanje političkih ciljeva i da rješavaju svoje nesuglasice mirnim putem", zaključio on.

Izveštaj obuhvata period od 16. januara do 15. aprila 2015. godine, a objavljen je uoči sjednice Savjeta bezbjednosti UN koja će biti održana 26. maja i na kojoj će ovaj dokument biti razmatran.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

XXX

14.05.2015 14:48

NEMOJ NAS SAMO TI BRANITI

ODGOVORITE