Кумановски догађаји дрмају владу

Нови министри у македонској извршној власти, одлука донета без присуства посланика опозиције. Амбасадорска шесторка указала на спрегу припадника полиције са терористима.

Регион 14.05.2015 | 07:40
Кумановски догађаји дрмају владу

Предлог премијера Македоније Николе Грујевског за избор нових министара унутрашњих послова и транспорта и веза, Митка Чавкова и Владе Мисајловског, у среду по подне је добио визу већинског блока посланика једнодомног Собрања.

Као и много пута раније, опозиције није било у клупама јер њени заступници истрајавају у бојкоту.Нови министар Чавков је од 2013. актуелни директор Бироа за јавну безбедност МУП-а, док је Мисајловски директор Јавног предузећа за државне путеве.

Указано је и да према македонском уставу Чавков не може да буде министар државне безбедносне службе, јер тај највиши државни акт предвиђа да ту функцију може да обавља само особа која је у претходне три године била на цивилним дужностима.

Шеф посланичког клуба владајуће ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошески је указао да је “он 25 година у МУП, али да никада није носио униформу”.

Грујевски је претходно у уторак увече прихватио оставке досадашњих министара тих ресора, Гордане Јанкуловске и Милета Јанакијевског, као и директора Управе за безбедност и контрашпијунажу Саше Мијалкова.

Медији наводе да су Јанкуловска и Јанакијески морали да поднесу оставке након што је амбасадорска шесторка (амбасадори САД, ЕУ Немачке, Француске, Велике Британије, Италије) указала премијеру Грујевском да су припадници полиције били у вези с терористима који су учествовали у оружаном нападу у Куманову.

Лидер опозиционих социјалдемократа (СДСМ) Зоран Зајев оценио је да су оставке само корак ка крају владавине Николе Грујевског:- Ово потврђује све незаконитости и криминал Грујевског и врха власти - рекао је Зајев.

У среду је и македонска владајућа странка ВМРО-ДПМНЕ предложила да се спроведе парламентарна истрага скандала у вези са снимцима прислушкиваних разговора, који потреса владу премијера Николе Грујевског. Како власт и нема опозицију у Собрању, верује се да је реч о притиску Запада на Грујевског.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

марко

14.05.2015 06:50

Какав биједник,изазвати онакво крвопролиће ради проклете власти!

ОДГОВОРИТЕ