Kumanovski događaji drmaju vladu

Novi ministri u makedonskoj izvršnoj vlasti, odluka doneta bez prisustva poslanika opozicije. Ambasadorska šestorka ukazala na spregu pripadnika policije sa teroristima.

Region 14.05.2015 | 07:40
Kumanovski događaji drmaju vladu

Predlog premijera Makedonije Nikole Grujevskog za izbor novih ministara unutrašnjih poslova i transporta i veza, Mitka Čavkova i Vlade Misajlovskog, u sredu po podne je dobio vizu većinskog bloka poslanika jednodomnog Sobranja.

Kao i mnogo puta ranije, opozicije nije bilo u klupama jer njeni zastupnici istrajavaju u bojkotu.Novi ministar Čavkov je od 2013. aktuelni direktor Biroa za javnu bezbednost MUP-a, dok je Misajlovski direktor Javnog preduzeća za državne puteve.

Ukazano je i da prema makedonskom ustavu Čavkov ne može da bude ministar državne bezbednosne službe, jer taj najviši državni akt predviđa da tu funkciju može da obavlja samo osoba koja je u prethodne tri godine bila na civilnim dužnostima.

Šef poslaničkog kluba vladajuće VMRO-DPMNE Antonio Milošeski je ukazao da je “on 25 godina u MUP, ali da nikada nije nosio uniformu”.

Grujevski je prethodno u utorak uveče prihvatio ostavke dosadašnjih ministara tih resora, Gordane Jankulovske i Mileta Janakijevskog, kao i direktora Uprave za bezbednost i kontrašpijunažu Saše Mijalkova.

Mediji navode da su Jankulovska i Janakijeski morali da podnesu ostavke nakon što je ambasadorska šestorka (ambasadori SAD, EU Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije) ukazala premijeru Grujevskom da su pripadnici policije bili u vezi s teroristima koji su učestvovali u oružanom napadu u Kumanovu.

Lider opozicionih socijaldemokrata (SDSM) Zoran Zajev ocenio je da su ostavke samo korak ka kraju vladavine Nikole Grujevskog:- Ovo potvrđuje sve nezakonitosti i kriminal Grujevskog i vrha vlasti - rekao je Zajev.

U sredu je i makedonska vladajuća stranka VMRO-DPMNE predložila da se sprovede parlamentarna istraga skandala u vezi sa snimcima prisluškivanih razgovora, koji potresa vladu premijera Nikole Grujevskog. Kako vlast i nema opoziciju u Sobranju, veruje se da je reč o pritisku Zapada na Grujevskog.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

marko

14.05.2015 06:50

Kakav bijednik,izazvati onakvo krvoproliće radi proklete vlasti!

ODGOVORITE