Бранио Србе, па га Хрвати тужили

Чувена америчка музичка звезда Боб Дилан нашао се на суду због српско-хрватских ратних спорова. 

Регион 13.05.2015 | 19:31
Бранио Србе, па га Хрвати тужили

Познати музичар је својевремено дао изјаву једном француском листу која је силно увредила Хрвате, па је читава ствар доспела на тапет правосуђа, а последње рочиште одржано је у уторак.

Дилан је у француској верзији месечне ревије "Ролингстон" у интервјуу објављеном 30. септембра 2012. године изрекао и за Хрвате спорну реченицу:

"Ако у крви имате Кју Клукс Клан, црнци то могу, чак и данас, да осете. Баш као што Јевреји могу да осете нацисту, а Срби Хрвата."

Француски адвокат хрватског порекла Иван Јурашиновић поднео је 2013. године тужбу у име Представничког већа хрватских установа и заједнице Француске (ЦРИЦЦФ), на основу француских антидискриминаторских закона, због "јавне увреде и подстицања на мржњу".

У то време, пишући о овој тужби која је изазвала доста пажње, француска национална информативна агенција АФП је, између осталог подсетила да је током Другог светског рата хрватски усташки режим, као савезник нациста, изазвао смрт стотина хиљада Срба, Јевреја, Рома и антифашистичких Хрвата, у концентрационим логорима које су формирали. Француски медији, попут великог регионалног листа "Депеш миди" овај интервју су оценили као "антиратни".

СИМБОЛИЧНО
Обештећење Француски Хрвати траже симболично обештећење од једног евра, желећи, пре свега, признавање Диланове "кривице". Њихов правни заступник Јурашиновић је хрватским медијима пренео да је задовољан тиме како је протекло ово рочиште.

Поступак је покренут у децембру 2013, а убрзо после тога суд је одлучио да не гони Дилана, који је доказао да је интервју дао за америчку верзију листа, па према томе може да одговора само пред тамошњим правосудним органима, а не и француским. Кола су се зато сломила на директору француског издања "Ролингстона" Мајклу Бирнбауму, због тога што је објавио интервју.

На рочишту одржаном у уторак у Паризу, које је трајало неколико сати, требало је да се, у својству сведока, ипак појави и Боб Дилан, али он није дошао, иако је Бирнбаум најављивао такву могућност.

Извори блиски овом досијеу, кажу да су се на рочишту потанко претресали српско-хрватски односи кроз историју, укључујући злочине из Другог светског рата, акцију "Олуја", када су Срби били приморани да напусте Хрватску и недавну пресуду Међународног суда правде по међусобним тужбама Хрватске и Србије за геноцид.

Сазнало се, тако, да је, наводно, и бивши хрватски председник Иво Јосиповић својевремено звао Дилана да дође и извини се, чиме би се ствар ставила ад акта, али је овај то одбио.

Пресуда се очекује 16. јуна.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

храбро

13.05.2015 18:16

Да ли је паметно?Јел право вријеме истине?У свако постовање ДИЛАН био и остаје ŻВИЈЕЗДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

13.05.2015 20:54

Морате позвати и господина СЕСЕЉА да вам се извине или да вам дрзи предавање из историје и права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

13.05.2015 23:31

Шта рећи, толико је много речено у једној реченици. Диланов глас се далеко чује а човјек је рекао истину. Свака част и захвалност великом музичару на изјави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух

14.05.2015 06:21

Ух,како неке реци знају да "осамаре",јос ако су изговорене из уста неког неутралног,оног који то и није морао реци.А ови га тузе,не знајуци да тиме увелицавају ту изјаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

14.05.2015 07:18

Растурио сва правила доброг понасања а не Хаски суд.Какав је Сесељ историцар и правник?То је зло од цовјека.Јевреј осјети нацисту а не Нијемца а Србин Хрвата а не нацисту је за мене доказ да је под утицајем српске прппаганде.Одакле?Вјероватно се друзи са неким српским умјетником.Истина је обицно негдје у средини.Не могу Хрвати бити сами криви за све сто се десило измеду нас у историји.Како це ме Срби осјетити кад Сесељ тврди да смо и ми Срби?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Император

14.05.2015 16:45

Док год има Хрвата нама нема спаса.

Name

Цезар

14.05.2015 11:59

мршић, 95% вас је постало од срба. Зато и не ваљате.

ОДГОВОРИТЕ