Branio Srbe, pa ga Hrvati tužili

Čuvena američka muzička zvezda Bob Dilan našao se na sudu zbog srpsko-hrvatskih ratnih sporova. 

Region 13.05.2015 | 19:31
Branio Srbe, pa ga Hrvati tužili

Poznati muzičar je svojevremeno dao izjavu jednom francuskom listu koja je silno uvredila Hrvate, pa je čitava stvar dospela na tapet pravosuđa, a poslednje ročište održano je u utorak.

Dilan je u francuskoj verziji mesečne revije "Rolingston" u intervjuu objavljenom 30. septembra 2012. godine izrekao i za Hrvate spornu rečenicu:

"Ako u krvi imate Kju Kluks Klan, crnci to mogu, čak i danas, da osete. Baš kao što Jevreji mogu da osete nacistu, a Srbi Hrvata."

Francuski advokat hrvatskog porekla Ivan Jurašinović podneo je 2013. godine tužbu u ime Predstavničkog veća hrvatskih ustanova i zajednice Francuske (CRICCF), na osnovu francuskih antidiskriminatorskih zakona, zbog "javne uvrede i podsticanja na mržnju".

U to vreme, pišući o ovoj tužbi koja je izazvala dosta pažnje, francuska nacionalna informativna agencija AFP je, između ostalog podsetila da je tokom Drugog svetskog rata hrvatski ustaški režim, kao saveznik nacista, izazvao smrt stotina hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašističkih Hrvata, u koncentracionim logorima koje su formirali. Francuski mediji, poput velikog regionalnog lista "Depeš midi" ovaj intervju su ocenili kao "antiratni".

SIMBOLIČNO
Obeštećenje Francuski Hrvati traže simbolično obeštećenje od jednog evra, želeći, pre svega, priznavanje Dilanove "krivice". Njihov pravni zastupnik Jurašinović je hrvatskim medijima preneo da je zadovoljan time kako je proteklo ovo ročište.

Postupak je pokrenut u decembru 2013, a ubrzo posle toga sud je odlučio da ne goni Dilana, koji je dokazao da je intervju dao za američku verziju lista, pa prema tome može da odgovora samo pred tamošnjim pravosudnim organima, a ne i francuskim. Kola su se zato slomila na direktoru francuskog izdanja "Rolingstona" Majklu Birnbaumu, zbog toga što je objavio intervju.

Na ročištu održanom u utorak u Parizu, koje je trajalo nekoliko sati, trebalo je da se, u svojstvu svedoka, ipak pojavi i Bob Dilan, ali on nije došao, iako je Birnbaum najavljivao takvu mogućnost.

Izvori bliski ovom dosijeu, kažu da su se na ročištu potanko pretresali srpsko-hrvatski odnosi kroz istoriju, uključujući zločine iz Drugog svetskog rata, akciju "Oluja", kada su Srbi bili primorani da napuste Hrvatsku i nedavnu presudu Međunarodnog suda pravde po međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid.

Saznalo se, tako, da je, navodno, i bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović svojevremeno zvao Dilana da dođe i izvini se, čime bi se stvar stavila ad akta, ali je ovaj to odbio.

Presuda se očekuje 16. juna.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

hrabro

13.05.2015 18:16

Da li je pametno?Jel pravo vrijeme istine?U svako postovanje DILAN bio i ostaje ŻVIJEZDA.

ODGOVORITE
Name

rodjo

13.05.2015 20:54

Morate pozvati i gospodina SESELJA da vam se izvine ili da vam drzi predavanje iz istorije i prava.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

13.05.2015 23:31

Šta reći, toliko je mnogo rečeno u jednoj rečenici. Dilanov glas se daleko čuje a čovjek je rekao istinu. Svaka čast i zahvalnost velikom muzičaru na izjavi!

ODGOVORITE
Name

Uh

14.05.2015 06:21

Uh,kako neke reci znaju da "osamare",jos ako su izgovorene iz usta nekog neutralnog,onog koji to i nije morao reci.A ovi ga tuze,ne znajuci da time uvelicavaju tu izjavu.

ODGOVORITE
Name

mrsic

14.05.2015 07:18

Rasturio sva pravila dobrog ponasanja a ne Haski sud.Kakav je Seselj istoricar i pravnik?To je zlo od covjeka.Jevrej osjeti nacistu a ne Nijemca a Srbin Hrvata a ne nacistu je za mene dokaz da je pod uticajem srpske prppagande.Odakle?Vjerovatno se druzi sa nekim srpskim umjetnikom.Istina je obicno negdje u sredini.Ne mogu Hrvati biti sami krivi za sve sto se desilo izmedu nas u istoriji.Kako ce me Srbi osjetiti kad Seselj tvrdi da smo i mi Srbi?

ODGOVORITE
Name

Imperator

14.05.2015 16:45

Dok god ima Hrvata nama nema spasa.

Name

Cezar

14.05.2015 11:59

mršić, 95% vas je postalo od srba. Zato i ne valjate.

ODGOVORITE