Македонија: Изабрани нови министри, опозиција тражи оставку премијера

Македонско Собрање потврдило је данас избор Митка Чавкова за новог министра унутрашњих послова, а Владе Мисајловског за министра саобраћаја и веза.

Регион 13.05.2015 | 17:35
Македонија: Изабрани нови министри, опозиција тражи оставку премијера

Нови министри изабрани су на приједлог премијера Николе Груевског, који је прихватио оставке досадашњих министара полиције Гордане Јанкуловске и саобраћа и веза Милета Јанакиевског.

Чавков је до сада обављао функцију директора Управе за јавну безбједност, а Мисајловски је био директор Јавног предузећа за државне путеве.

Груевски је у парламенту бранио своје министре који су поднијели оставке како би ублажили дубоку политичку кризу у којој се налази Македонија.

Опозиција тражи оставку и Груевског и његове владе.

Лидер Социјалдемократског савеза Македоније /СДСМ/ Зоран Заев изјавио је да ће се његова странка вратити у Собрање када премијер Никола Груевски поднесе оставку.

Заев је на питање новинара да ли ће опозиција послушати амбасадоре страних земаља који су затражили враћање у парламент како би помогли у превазилажењу политичког ћорсокака, одговорио да ће се вратити након оставке Груевског како би дефинисали кораке које ће водити ка прелазној влади.

Опозициони лидер рекао је и да су пропали разговори између СДСМ-а и владајуће коалиције ВМРО-ДПМНЕ који се о превазилажењу политичке кризе воде у Бриселу, уз посредовање европосланика.

"Нема ништа од разговора у Бриселу. Прекинути су прије неколико седмица. Ако има нешто на овом плану, то ће објавити канцеларија ЕУ у Скопљу", истакао је Заев.

Заев је у Скопљу објавио нове прислушкиване разговоре у којима објелодањује како функционишу криминални уговори између ВМРО-ДПМНЕ и мањег коалиционог партнера у Влади, највеће политичке формације македонских Албанаца – Демократске уније за интеграцију.

СДСМ је одмах након пријевремених парламентарних избора 27. априла прошле године обавијестио Државну изборну комисију да неће учествовати у раду законодавног органа, јер не признају резултате избора.

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ели

13.05.2015 15:42

Ајде бре Груевски иди не вуци Македонију у пропаст.Заева гурају странци и он це бити премијер све једно само сто цес се ти с..бати скро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Македонац

13.05.2015 19:58

Де цути Турцине немој мајке ти! Амери це то ријесити.

ОДГОВОРИТЕ