Makedonija: Izabrani novi ministri, opozicija traži ostavku premijera

Makedonsko Sobranje potvrdilo je danas izbor Mitka Čavkova za novog ministra unutrašnjih poslova, a Vlade Misajlovskog za ministra saobraćaja i veza.

Region 13.05.2015 | 17:35
Makedonija: Izabrani novi ministri, opozicija traži ostavku premijera

Novi ministri izabrani su na prijedlog premijera Nikole Gruevskog, koji je prihvatio ostavke dosadašnjih ministara policije Gordane Jankulovske i saobraća i veza Mileta Janakievskog.

Čavkov je do sada obavljao funkciju direktora Uprave za javnu bezbjednost, a Misajlovski je bio direktor Javnog preduzeća za državne puteve.

Gruevski je u parlamentu branio svoje ministre koji su podnijeli ostavke kako bi ublažili duboku političku krizu u kojoj se nalazi Makedonija.

Opozicija traži ostavku i Gruevskog i njegove vlade.

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije /SDSM/ Zoran Zaev izjavio je da će se njegova stranka vratiti u Sobranje kada premijer Nikola Gruevski podnese ostavku.

Zaev je na pitanje novinara da li će opozicija poslušati ambasadore stranih zemalja koji su zatražili vraćanje u parlament kako bi pomogli u prevazilaženju političkog ćorsokaka, odgovorio da će se vratiti nakon ostavke Gruevskog kako bi definisali korake koje će voditi ka prelaznoj vladi.

Opozicioni lider rekao je i da su propali razgovori između SDSM-a i vladajuće koalicije VMRO-DPMNE koji se o prevazilaženju političke krize vode u Briselu, uz posredovanje evroposlanika.

"Nema ništa od razgovora u Briselu. Prekinuti su prije nekoliko sedmica. Ako ima nešto na ovom planu, to će objaviti kancelarija EU u Skoplju", istakao je Zaev.

Zaev je u Skoplju objavio nove prisluškivane razgovore u kojima objelodanjuje kako funkcionišu kriminalni ugovori između VMRO-DPMNE i manjeg koalicionog partnera u Vladi, najveće političke formacije makedonskih Albanaca – Demokratske unije za integraciju.

SDSM je odmah nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 27. aprila prošle godine obavijestio Državnu izbornu komisiju da neće učestvovati u radu zakonodavnog organa, jer ne priznaju rezultate izbora.

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Eli

13.05.2015 15:42

Ajde bre Gruevski idi ne vuci Makedoniju u propast.Zaeva guraju stranci i on ce biti premijer sve jedno samo sto ces se ti s..bati skro.

ODGOVORITE
Name

Makedonac

13.05.2015 19:58

De cuti Turcine nemoj majke ti! Ameri ce to rijesiti.

ODGOVORITE