На данашњи дан почео распад Југославије

На данашњи дан пре тачно две и по деценије на загребачком Максимиру дошло је до великих нереда и дерби Динамо – Црвена звезда није ни одигран.

Регион 13.05.2015 | 22:40
На данашњи дан почео распад Југославије

"Све почиње са речима, а онда речи постају дела. Затим се та иста дела, некако, претворе у чињенице. Крајем осамдесетих година прошлог века етичка нетрпељивост у Југославији је била огромна. Био је 13. мај, вруће недељно јутро – вруће у сваком смислу те речи", овим речима италијанска 'Газзета' почела је причу о великим нередима.

Цео инцидент догађао се у јеку великих политичких превирања у Југославији, а само недељу дана раније на изборима, првим независним у Хрватској, победио је Фрањо Туђман, што је додатно подгрејало атмосферу пред велики дерби.

Све је почело скандирањем и вређањем на националној основи, да би недуго затим домаћи Бед Блу Бојси су пробили заштитну ограду, за коју се сумња да је наменски поливена киселином, и кренули ка Делијама. Сукобом двеју навијачих група, као и каснијом интервенцијом полиције, почео је тотални хаос – коме су се касније прикључили и играчи на терену...

Један од најупечатљивијих детаља догодио се на самом терену, када је Звонимир Бобан, првотимац Динама, шутнуо полицајца.

Ускоро би требало да буде представљена дводелна телевизијска серија о неодиграној фудбалској утакмици Динама и Црвене звезде, у којој први пут о сукобу на максимирском стадиону говоре припадници БББ и Делија, а опширније о свему томе прочитајте овде.

Извор: Б92

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Биондо

13.05.2015 21:13

Било непоновило се никад висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

13.05.2015 21:58

стета да нема висе Југославије

ОДГОВОРИТЕ
Name

нострадамус

14.05.2015 11:55

Има и тзв Хрватска 6 регија. Сад слиједи распад на Славонију, Барању, Загорје, Банију, Лику и Далмацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

14.05.2015 12:40

ДАН ЗА ПАМЋЕЊЕ. 14. МАЈ 2015. ГОДИНЕ РЕХАБИЛИТОВАН ДРАЖА ДРАГОЉУБ МИХАЈИЛОВИЋ. ДА СЕ ПОМОЛИМО ДРАГОМ БОГУ ДА СЕ НИКАД ВИШЕ НЕ ДОГОДИ ТАКО НЕШТО НИ ЈЕДНОМ СРБИНУ.

ОДГОВОРИТЕ