Na današnji dan počeo raspad Jugoslavije

Na današnji dan pre tačno dve i po decenije na zagrebačkom Maksimiru došlo je do velikih nereda i derbi Dinamo – Crvena zvezda nije ni odigran.

Region 13.05.2015 | 22:40
Na današnji dan počeo raspad Jugoslavije

"Sve počinje sa rečima, a onda reči postaju dela. Zatim se ta ista dela, nekako, pretvore u činjenice. Krajem osamdesetih godina prošlog veka etička netrpeljivost u Jugoslaviji je bila ogromna. Bio je 13. maj, vruće nedeljno jutro – vruće u svakom smislu te reči", ovim rečima italijanska 'Gazzeta' počela je priču o velikim neredima.

Ceo incident događao se u jeku velikih političkih previranja u Jugoslaviji, a samo nedelju dana ranije na izborima, prvim nezavisnim u Hrvatskoj, pobedio je Franjo Tuđman, što je dodatno podgrejalo atmosferu pred veliki derbi.

Sve je počelo skandiranjem i vređanjem na nacionalnoj osnovi, da bi nedugo zatim domaći Bed Blu Bojsi su probili zaštitnu ogradu, za koju se sumnja da je namenski polivena kiselinom, i krenuli ka Delijama. Sukobom dveju navijačih grupa, kao i kasnijom intervencijom policije, počeo je totalni haos – kome su se kasnije priključili i igrači na terenu...

Jedan od najupečatljivijih detalja dogodio se na samom terenu, kada je Zvonimir Boban, prvotimac Dinama, šutnuo policajca.

Uskoro bi trebalo da bude predstavljena dvodelna televizijska serija o neodigranoj fudbalskoj utakmici Dinama i Crvene zvezde, u kojoj prvi put o sukobu na maksimirskom stadionu govore pripadnici BBB i Delija, a opširnije o svemu tome pročitajte ovde.

Izvor: B92

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Biondo

13.05.2015 21:13

Bilo neponovilo se nikad vise

ODGOVORITE
Name

Baja

13.05.2015 21:58

steta da nema vise Jugoslavije

ODGOVORITE
Name

nostradamus

14.05.2015 11:55

Ima i tzv Hrvatska 6 regija. Sad slijedi raspad na Slavoniju, Baranju, Zagorje, Baniju, Liku i Dalmaciju.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

14.05.2015 12:40

DAN ZA PAMĆENJE. 14. MAJ 2015. GODINE REHABILITOVAN DRAŽA DRAGOLJUB MIHAJILOVIĆ. DA SE POMOLIMO DRAGOM BOGU DA SE NIKAD VIŠE NE DOGODI TAKO NEŠTO NI JEDNOM SRBINU.

ODGOVORITE