Заједничка сједница у другој половини 2015.

Сједница Савјета министара БиХ и Владе Србије, на којој би било потписано више билатералних споразума о сарадњи, требало би да буде одржана у другој половини ове године у БиХ.

Босна и Херцеговина 13.05.2015 | 13:29
Заједничка сједница у другој половини 2015.

Договорено је ово на данашњем састанку предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића и премијера Србије Александра Вучића.

"На тој сједници требало би да договоримо и моделе транспортне, економске, културне, сигурносне и остале врсте сарадње за даљи напредак двије земље", рекао је Звиздић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је истакао да је на састанку констатовано да нема спорних питања, односно да је ријеч о питањима која се могу брзо ријешити у наредном периоду.

Тема разговора били су и модели повећања обима економске сарадње, с обзиром на компатибилност индустрија и тржишта БиХ и Србије.

"Имамо идентичан став да смо спремни да преузмемо одговорност за даљу будућност двије земље и комплетног региона", рекао је Звиздић.

Он је истакао да регион западног Балкана треба почети посматрати као јединствено економско тржиште и да на бази сарадње то треба показати домаћим и страним инвеститорима.

Звиздић је навео да је било ријечи и о безбједносној ситуацији у БиХ и да је начелно договорено да се подигне ниво сарадње у тој области на највиши институционални ниво, односно на ниво сарадње министара Владе Србије и Савјета министара који ће бити "први корак свих разговора".

Обраћајући се новинарима премијер Србије Александар Вучић нагласио је да сваки нови разговор представља нову вриједност и да су двије земље ближе стварању још повољније климе за бољу и успјешнију сарадњу.

"Имамо добре трговинске односе који могу да буду још бољи, а неке баријере можемо да срушимо у међувремену и можемо заједнички да излазимо на трећа тржишта", нагласио је он.

Према његовим ријечима, изражена је жеља да се у многим областима интензивније сарађује, јер постоје тржиште за производе и из БиХ и Србије.

Тема разговора је била и унапређење у области туризма и заједничком привлачењу туриста из трећих земља.
Вучић је навео да је било ријечи и о безбједносним питањима, борби против тероризма и стратешком политичком дијалогу и рјешавању свих заосталих политичких несугласица између Срба и Бошњака Србије и БиХ.

"Мислим да је атмосфера између нас добра и да треба да буде још боља и да морамо истински да стварамо повјерење", поручио је премијер Србије.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Василије

13.05.2015 11:39

Тако треба.Али,шта бијаше са бајом великим,зар се он ни за шта не пита?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фикрет

13.05.2015 17:58

Вуциц је прави политичар за ово време свјестан намјера свјетски а ми у блату он нас хоће да води у правом смјеру ако му помогне народ и подржи боље ћемо живјет ако не буде народ чврсто стао уз његове ставове бићемо још у горој бједи до свих је нас нуди рјешење излаз

ОДГОВОРИТЕ