Љетовање у замјену за јајну ћелију

Данкиње однедавно имају прилику да уживају у љетовању “алл инцлусиве” у замену за донацију јајних ћелија које би продавала највећа банка сперме на свијету “Криос интернешнел” из Копенхагена.

Свијет 12.05.2015 | 09:47
Љетовање у замјену за јајну ћелију

Та банка основала је подружницу у иностранству која јој омогућава да заобиђе данске законе који забрањују продају јајних ћелија. “Криос интернешнел” то сматра “апсурдним” и “дискриминаторским” законом, с обзиром на то да је дозвољена продаја сперме.

Он већ годинама лобира за промјену закона, вјерујући да нема ничег “неетичког” у томе да се женама обезбиједи годишњи одмор у замјену за јајне ћелије. “Криос интернешнел” женама које донирају јајне ћелије нуди и надокнаду од 2.400 круна (око 320 евра).

Пракса исплате новчане надокнаде у замјену за јајне ћелије у свијету се примјењује већ извјесно вријеме, а у Шведској се женама које донирају јајне ћелије исплаћује износ од 9.000 круна (око 1.200 евра).

Оснивањем подружница у другим земљама ЕУ “Криос” заобилази дански закон, а висина надокнаде зависиће од конкретне клинике за вјештачку оплодњу. Како се сазнаје, у неким установама нуде надокнаду од чак 11.000 круна (око 1.400 евра).

- Желимо да помогнемо људима без дјеце, али смо истовремено и приватна компанија и због тога морамо да продајемо јајне ћелије да бисмо зарадили новац. Ако то не можемо да радимо у Данској, морамо то учинити негдје друго - објашњава директор “Криоса” Оле Скоу.

Неки, међутим, вјерују да није етички мотивисати жене да донирају јајне ћелије у замјену за бесплатни годишњи одмор.

Портпарол данске Социјално-либералне странке Марлене Борст-Ханзен изјавила је да сматра да је постојећа финансијска надокнада за донирање јајних ћелија довољна и да је треба посматрати као надокнаду за рад, а не као материјалну награду за јајне ћелије.

- Подржавамо дански закон зато што не мислимо да донирање јајних ћелија треба да буде бизнис. Наравно да треба да добијете надокнаду ако се због интервенције приликом донирања јајних ћелија осјећате лоше дан или два, али то не би смјело да буде начин да дођете до новца - сматра Ханзенова.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар