Ljetovanje u zamjenu za jajnu ćeliju

Dankinje odnedavno imaju priliku da uživaju u ljetovanju “all inclusive” u zamenu za donaciju jajnih ćelija koje bi prodavala najveća banka sperme na svijetu “Krios internešnel” iz Kopenhagena.

Svijet 12.05.2015 | 09:47
Ljetovanje u zamjenu za jajnu ćeliju

Ta banka osnovala je podružnicu u inostranstvu koja joj omogućava da zaobiđe danske zakone koji zabranjuju prodaju jajnih ćelija. “Krios internešnel” to smatra “apsurdnim” i “diskriminatorskim” zakonom, s obzirom na to da je dozvoljena prodaja sperme.

On već godinama lobira za promjenu zakona, vjerujući da nema ničeg “neetičkog” u tome da se ženama obezbijedi godišnji odmor u zamjenu za jajne ćelije. “Krios internešnel” ženama koje doniraju jajne ćelije nudi i nadoknadu od 2.400 kruna (oko 320 evra).

Praksa isplate novčane nadoknade u zamjenu za jajne ćelije u svijetu se primjenjuje već izvjesno vrijeme, a u Švedskoj se ženama koje doniraju jajne ćelije isplaćuje iznos od 9.000 kruna (oko 1.200 evra).

Osnivanjem podružnica u drugim zemljama EU “Krios” zaobilazi danski zakon, a visina nadoknade zavisiće od konkretne klinike za vještačku oplodnju. Kako se saznaje, u nekim ustanovama nude nadoknadu od čak 11.000 kruna (oko 1.400 evra).

- Želimo da pomognemo ljudima bez djece, ali smo istovremeno i privatna kompanija i zbog toga moramo da prodajemo jajne ćelije da bismo zaradili novac. Ako to ne možemo da radimo u Danskoj, moramo to učiniti negdje drugo - objašnjava direktor “Kriosa” Ole Skou.

Neki, međutim, vjeruju da nije etički motivisati žene da doniraju jajne ćelije u zamjenu za besplatni godišnji odmor.

Portparol danske Socijalno-liberalne stranke Marlene Borst-Hanzen izjavila je da smatra da je postojeća finansijska nadoknada za doniranje jajnih ćelija dovoljna i da je treba posmatrati kao nadoknadu za rad, a ne kao materijalnu nagradu za jajne ćelije.

- Podržavamo danski zakon zato što ne mislimo da doniranje jajnih ćelija treba da bude biznis. Naravno da treba da dobijete nadoknadu ako se zbog intervencije prilikom doniranja jajnih ćelija osjećate loše dan ili dva, ali to ne bi smjelo da bude način da dođete do novca - smatra Hanzenova.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar