Тајфун Ноул се приближава Филипинима

Снажна тропска олуја је данас ојачала и прешла у супер тајфун само неколико сати пре него што би требало да стигне у североисточни део Филипина, па су званичници упозорили на опасност од клизишта и позвали људе који живе на обали да се евакуишу.

Свијет 10.05.2015 | 12:35
Тајфун Ноул се приближава Филипинима

Тајфун Ноул је сада прешао у пету категорију, са ветром брзине до 185 километара на сат око центра олује и ударима ветра до 220 километара на сат и приближава се филипинској провинцији Кагајан која се налази око 400 километара северно од Маниле.

"Саветујемо превентивну евакуацију док још имамо времена јер очекујемо велику плиму, обилну кишу у планинама, уз могућност олује и јаког ветра", изјавио је шеф филипинске агенције за природне катастрофе Александар Пама, пренео је Ројтерс.

Очекује се да ће тајфун изазвати клизишта и поплаве у провинцији Кагајан, саопштио је метеоролошки завод, додајући да ће тајфун Ноул вероватно погодити град Санта Ана у провинцији Кагајан и да постоји могућност да оштети куће и руши дрвеће.

Агенција за природне катастрофе је саопштила да би до клизишта могло доћи у најмање 21 области у Санта Ани и оближњем граду Гонсало.

Међутим британски центар за тропске олује предвиђа да ће супер тајфун заобићи филипинске провинције и отићи преко Источног кинеског мора у правцу Јапана.

Кроз Филипине сваке године прође у просеку 20 тајфуна.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар