Порошенко више није милијардер

Будући да је трговински споразум доживИо колапс, повлачећи привреду Украјине на доле, богатство Петра Порошенка је умањено за око 30 одсто на 720 милиона долара.

Свијет 09.05.2015 | 17:34
Порошенко више није милијардер

У новембру 2013. на Свјетском економском форуму одржаном у хотелу Интерконтинентал у Кијеву, милијардер Петро Порошенко је прогнозирао да ће трговински споразум са Европском унијом покренути привреду Украјине и увећати богатство његове фабрике слаткиша Рошен, захваљујући драматичном скоку извоза чоколаде у ЕУ.

Годину и по дана након тога, Порошенко, као актуелни предсједник Украјине, суочен је с тим да је његово богатство кренуло потпуно супротно, наводи њујоршка агенција Блумберг.

Будући да је предложени трговински споразум доживио колапс, повлачећи привреду Украјине на доље, богатство Порошенка је умањено за око 30 одсто на 720 милиона долара, према Блумберговој листи милијардера.

Производња фабрике Рошен, која је у 2012. премашивала 400.000 тона, пала је у наредне двије године чак 25 одсто, због забране производа те компаније у најважнијем извозном тржишту, Русији.

"Порошенково пословање је закомпликовао његов званични статус и одлуке које је морао донијети као предсједник (Украјине)", изјавио је аналитичар једног истраживачког института у Кијеву, Јуриј Јакименко.

Током прошлогодишње кампање за предсједника, Порошенко је обећао да ће продати Рошен, али није био у стању да нађе купца. Према тврдњама генералног директора Рошена, Вјачеслава Москалевског, постојао је мали интерес за куповину Рошена, чију је вриједност предсједник процијенио на три милијарде долара.

"Није било никакве шансе за продају компаније у том тренутку и по тој цијени. Овде нико не може ништа продати у овом тренутку", изјавио је Москалевски, који је мањински акционар.

Таква ситуација је посљедица тешког стања у ком се налази привреда Украјине, јер је због рата са проруским сепаратистима, заглављена у дубоку рецесију, корупцију и бирократске проблеме, сматра Блумберг.

"Једина заинтересована страна за Рошен је била компанија Нестле, која није жељела да понуди више од милијарду долара за његово преузимање", изјавио је један инвестициони банкар упознат са ситуацијом.

Свакако да Порошенко није једини Украјинац чије се богатство истопило, пошто су сви, од радника до средње класа и олигарха, погођени кризом, наводи америчка агенција.

Богатство најбогатијег Украјинца, Рината Ахметова, који води конгломерат за производњу челика и угља, у овом тренутку износи 7,6 милијарди долара у односу на 22,4 милијарде долара колико је био "тежак" пре двије године, према Блумберговој листи милијардера.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

лудо па то ти је

09.05.2015 19:11

И таквог пљачкаша они изаберу за предсједника. Нису само Срби будале има их још.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре . луд па то ти је

10.05.2015 03:47

За твоју едукацију он је био милијардер прије него је постао председник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

10.05.2015 05:26

Одакле њему сви ти милиони?Је ли он то наслиједио или је зарадио на постен нацин?

ОДГОВОРИТЕ