Porošenko više nije milijarder

Budući da je trgovinski sporazum doživIo kolaps, povlačeći privredu Ukrajine na dole, bogatstvo Petra Porošenka je umanjeno za oko 30 odsto na 720 miliona dolara.

Svijet 09.05.2015 | 17:34
Porošenko više nije milijarder

U novembru 2013. na Svjetskom ekonomskom forumu održanom u hotelu Interkontinental u Kijevu, milijarder Petro Porošenko je prognozirao da će trgovinski sporazum sa Evropskom unijom pokrenuti privredu Ukrajine i uvećati bogatstvo njegove fabrike slatkiša Rošen, zahvaljujući dramatičnom skoku izvoza čokolade u EU.

Godinu i po dana nakon toga, Porošenko, kao aktuelni predsjednik Ukrajine, suočen je s tim da je njegovo bogatstvo krenulo potpuno suprotno, navodi njujorška agencija Blumberg.

Budući da je predloženi trgovinski sporazum doživio kolaps, povlačeći privredu Ukrajine na dolje, bogatstvo Porošenka je umanjeno za oko 30 odsto na 720 miliona dolara, prema Blumbergovoj listi milijardera.

Proizvodnja fabrike Rošen, koja je u 2012. premašivala 400.000 tona, pala je u naredne dvije godine čak 25 odsto, zbog zabrane proizvoda te kompanije u najvažnijem izvoznom tržištu, Rusiji.

"Porošenkovo poslovanje je zakomplikovao njegov zvanični status i odluke koje je morao donijeti kao predsjednik (Ukrajine)", izjavio je analitičar jednog istraživačkog instituta u Kijevu, Jurij Jakimenko.

Tokom prošlogodišnje kampanje za predsjednika, Porošenko je obećao da će prodati Rošen, ali nije bio u stanju da nađe kupca. Prema tvrdnjama generalnog direktora Rošena, Vjačeslava Moskalevskog, postojao je mali interes za kupovinu Rošena, čiju je vrijednost predsjednik procijenio na tri milijarde dolara.

"Nije bilo nikakve šanse za prodaju kompanije u tom trenutku i po toj cijeni. Ovde niko ne može ništa prodati u ovom trenutku", izjavio je Moskalevski, koji je manjinski akcionar.

Takva situacija je posljedica teškog stanja u kom se nalazi privreda Ukrajine, jer je zbog rata sa proruskim separatistima, zaglavljena u duboku recesiju, korupciju i birokratske probleme, smatra Blumberg.

"Jedina zainteresovana strana za Rošen je bila kompanija Nestle, koja nije željela da ponudi više od milijardu dolara za njegovo preuzimanje", izjavio je jedan investicioni bankar upoznat sa situacijom.

Svakako da Porošenko nije jedini Ukrajinac čije se bogatstvo istopilo, pošto su svi, od radnika do srednje klasa i oligarha, pogođeni krizom, navodi američka agencija.

Bogatstvo najbogatijeg Ukrajinca, Rinata Ahmetova, koji vodi konglomerat za proizvodnju čelika i uglja, u ovom trenutku iznosi 7,6 milijardi dolara u odnosu na 22,4 milijarde dolara koliko je bio "težak" pre dvije godine, prema Blumbergovoj listi milijardera.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ludo pa to ti je

09.05.2015 19:11

I takvog pljačkaša oni izaberu za predsjednika. Nisu samo Srbi budale ima ih još.

ODGOVORITE
Name

re . lud pa to ti je

10.05.2015 03:47

Za tvoju edukaciju on je bio milijarder prije nego je postao predsednik.

ODGOVORITE
Name

Dodano

10.05.2015 05:26

Odakle njemu svi ti milioni?Je li on to naslijedio ili je zaradio na posten nacin?

ODGOVORITE