Контролор лета из Бањалуке открио кријумчаре, па нестао?

Контролор лета на аеродрому у Бањалуци Жељко Басало нестао је након што је у фебруару ове године СИПА-иним инспекторима разоткрио један од ланаца кријумчара кинеске робе у БиХ, коју је предводио извјесни Александар Алексић, а у који је био умјештан и сам Басало.

Босна и Херцеговина 09.05.2015 | 18:49
Контролор лета из Бањалуке открио кријумчаре, па нестао?

О Басалу нико ништа не зна ни до данас, барем не знају његове колеге са посла.

Из Агенције за пружање услуга у ваздушној пловидби Босне и Херцеговине потврђено је да Басало не долази на посао од 23. марта ове године. Лично је, из ове Агенције, Басало обавијестио Агенцију да је болестан и да жели отворити боловање.

То је посљедњи пут када су у БХАНСА-и видјели Басала. Више се није појављивао у просторије Агенције.

''Обзиром да Агенцији није достављена потребна документација о „отварању боловања“, против Басала је покренут дисциплински поступак'', рекли су из БХАНСА-е.

Новинска агенција Патрија дошла је крајем априла ове године у посјед службене забиљешке из СИПА-е у којој је Жељко Басало, по занимању контролор лета из Бањалуке, признао да је дио организоване криминалне групе, која у Босну и Херцеговину увози робу из Кине, и која у цијелости не пролази царину, већ само дио те робе буде оцарињен, чиме државни буџет буде оштећен за вишемилионски износ.

Басало је саслушан у фебруару ове године, након што га је СИПА-а ухапсила у акцији „Транзит“, у којој су саслушане укупно четири особе, а терете се да су буџет БиХ оштетиле за више од осам милиона КМ, и то у периоду од 2011. до 2014. године.

Извори тврде да у БиХ дјелује неколико организованих група које се баве кријумчарењем робе широке потрошње из Кине.

Једну такву групу, према изјавама саслушаног Басала, орагнизовао је извјесни Александар Алексић, власник шпедиције у Градишци. Алексић је такође саслушан у акцији „Транзит“.

Како се сазнаје. посао се ради већ неколико година на врло једноставан начин. Од добављача из Кине се купује роба у контејнерима која се у БиХ допрема преко луке Копар (Словенија).

Роба у контејнеру стварно вриједи од 150 до 200 хиљада евра, али се праве папири на вриједност од око 20.000 до 25.000 хиљада КМ, па се на ту умањену вриједност плаћају царинске и пореске обавезе, чим се директно штети буџету БиХ.

Кинеска роба касније се продаје широм БиХ, а на првом мјесту на пијаци „Аризона“ у Брчком као и Тузли те Сарајеву.

Басало је инспекторима СИПА-е рекао да Александра Алексића познаје још од средње школе, и да су се дружили, а на недозовољеним пословима почели су сарађивати у 2012. години.

Басало је испричао да је све почело на начин да му је Алексић предложио да нађе особе које су вољне регистровати фирме путем којих би се вршио увоз и даља продаја робе из Кине у БиХ.

''На Слађану Штрбац смо регистровали предузеће „Сириус“ д.о.о., на Горана Батинића регистровали смо предузеће „Пулсе“ д.о.о. и „Тхрееус“ д.о.о., на Милоша Микића регистровали смо предузеће “ИЦСЕ“ д.о.о., а на Милоша Радошевића фирму „Асхwоод" д.о.о.'', казао је.

''Алексић није желио да буде у контакту са тим особама, већ сам те послове обављао ја. Нашао сам и књиговође за наведена предузећа. Након тога, Александар је почео да увози робу у контејнерима из Кине на ова предузећа. По налогу Александра пратио сам да ли су одговорна лица наведених предузећа вршила уплате и исплате, полог пазара, ино уплате... '', рекао је Басало.

Наводно је Алексић приликом сваког увоза кинеске робе подмићивао царинике и друге људе на одговорним функцијама.

Све ове информације СИПА-и је открио контролор лета на аеродрому у Бањалуци Жељко Басало, којем се након тога изгубио сваки траг.

(Патриа)

Коментари / 0

Оставите коментар