Kontrolor leta iz Banjaluke otkrio krijumčare, pa nestao?

Kontrolor leta na aerodromu u Banjaluci Željko Basalo nestao je nakon što je u februaru ove godine SIPA-inim inspektorima razotkrio jedan od lanaca krijumčara kineske robe u BiH, koju je predvodio izvjesni Aleksandar Aleksić, a u koji je bio umještan i sam Basalo.

Bosna i Hercegovina 09.05.2015 | 18:49
Kontrolor leta iz Banjaluke otkrio krijumčare, pa nestao?

O Basalu niko ništa ne zna ni do danas, barem ne znaju njegove kolege sa posla.

Iz Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine potvrđeno je da Basalo ne dolazi na posao od 23. marta ove godine. Lično je, iz ove Agencije, Basalo obavijestio Agenciju da je bolestan i da želi otvoriti bolovanje.

To je posljednji put kada su u BHANSA-i vidjeli Basala. Više se nije pojavljivao u prostorije Agencije.

''Obzirom da Agenciji nije dostavljena potrebna dokumentacija o „otvaranju bolovanja“, protiv Basala je pokrenut disciplinski postupak'', rekli su iz BHANSA-e.

Novinska agencija Patrija došla je krajem aprila ove godine u posjed službene zabilješke iz SIPA-e u kojoj je Željko Basalo, po zanimanju kontrolor leta iz Banjaluke, priznao da je dio organizovane kriminalne grupe, koja u Bosnu i Hercegovinu uvozi robu iz Kine, i koja u cijelosti ne prolazi carinu, već samo dio te robe bude ocarinjen, čime državni budžet bude oštećen za višemilionski iznos.

Basalo je saslušan u februaru ove godine, nakon što ga je SIPA-a uhapsila u akciji „Tranzit“, u kojoj su saslušane ukupno četiri osobe, a terete se da su budžet BiH oštetile za više od osam miliona KM, i to u periodu od 2011. do 2014. godine.

Izvori tvrde da u BiH djeluje nekoliko organizovanih grupa koje se bave krijumčarenjem robe široke potrošnje iz Kine.

Jednu takvu grupu, prema izjavama saslušanog Basala, oragnizovao je izvjesni Aleksandar Aleksić, vlasnik špedicije u Gradišci. Aleksić je takođe saslušan u akciji „Tranzit“.

Kako se saznaje. posao se radi već nekoliko godina na vrlo jednostavan način. Od dobavljača iz Kine se kupuje roba u kontejnerima koja se u BiH doprema preko luke Kopar (Slovenija).

Roba u kontejneru stvarno vrijedi od 150 do 200 hiljada evra, ali se prave papiri na vrijednost od oko 20.000 do 25.000 hiljada KM, pa se na tu umanjenu vrijednost plaćaju carinske i poreske obaveze, čim se direktno šteti budžetu BiH.

Kineska roba kasnije se prodaje širom BiH, a na prvom mjestu na pijaci „Arizona“ u Brčkom kao i Tuzli te Sarajevu.

Basalo je inspektorima SIPA-e rekao da Aleksandra Aleksića poznaje još od srednje škole, i da su se družili, a na nedozovoljenim poslovima počeli su sarađivati u 2012. godini.

Basalo je ispričao da je sve počelo na način da mu je Aleksić predložio da nađe osobe koje su voljne registrovati firme putem kojih bi se vršio uvoz i dalja prodaja robe iz Kine u BiH.

''Na Slađanu Štrbac smo registrovali preduzeće „Sirius“ d.o.o., na Gorana Batinića registrovali smo preduzeće „Pulse“ d.o.o. i „Threeus“ d.o.o., na Miloša Mikića registrovali smo preduzeće “ICSE“ d.o.o., a na Miloša Radoševića firmu „Ashwood" d.o.o.'', kazao je.

''Aleksić nije želio da bude u kontaktu sa tim osobama, već sam te poslove obavljao ja. Našao sam i knjigovođe za navedena preduzeća. Nakon toga, Aleksandar je počeo da uvozi robu u kontejnerima iz Kine na ova preduzeća. Po nalogu Aleksandra pratio sam da li su odgovorna lica navedenih preduzeća vršila uplate i isplate, polog pazara, ino uplate... '', rekao je Basalo.

Navodno je Aleksić prilikom svakog uvoza kineske robe podmićivao carinike i druge ljude na odgovornim funkcijama.

Sve ove informacije SIPA-i je otkrio kontrolor leta na aerodromu u Banjaluci Željko Basalo, kojem se nakon toga izgubio svaki trag.

(Patria)

Komentari / 0

Ostavite komentar