Штајнмајер: Извините за злочине Нијемаца

Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер је упутио извињење за патње које су Немци за време Другог светског рата нанели Волгограду и целој Русији.

Свијет 09.05.2015 | 14:25
Штајнмајер: Извините за злочине Нијемаца

Он је извињење изрекао у Волгограду, бившем Стаљинграду, где су совјетске снаге однеле кључну победу над нацистима.

"Упућујем извињење у име Немачке за неизмерну патњу коју су Немци нанели овом граду, целој Русији, и сви деловима вившег СССР-а који данас припадају Украјини и Белорусији, као и читавом евопском континету", рекао је шеф немачке дипломатије, пренели су руски медији.

Немачки парламент јуче је одржао заседање на којем ће бити обележен "дан који значи нов почетак и двоструко ослобађање - од рата и нацизма".

У Европи и САД у петак је обежена 70. годишњица победе над нацистичком Немачком у Другом светском рату.

Дан победе се у Русији слави 9. маја. Немачки фелдмаршал потписао је 8. маја 1945. (9. маја по московском времену) у Берлину завршни документ о окончању Другог светског рата.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Тако И треба

09.05.2015 12:28

Да се извини. Тако би требао сваки званицник једне земље да уради која је правила теске злоцине против цовјецанства .

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

09.05.2015 12:28

Ста нам знаци извињење,20 милиона Руса сте побили,па на Балкану малом 2 милиона мозда И висе,а сад сте увели еуро па економски униставате све редом!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

09.05.2015 12:43

цовјек поступа исправно,самим тим цином признали су зло које су поцинили прије 70 година и то зло се не смије поновити.Кад би и други тако размисљали,свијет би био пуно љепси.

ОДГОВОРИТЕ