Štajnmajer: Izvinite za zločine Nijemaca

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je uputio izvinjenje za patnje koje su Nemci za vreme Drugog svetskog rata naneli Volgogradu i celoj Rusiji.

Svijet 09.05.2015 | 14:25
Štajnmajer: Izvinite za zločine Nijemaca

On je izvinjenje izrekao u Volgogradu, bivšem Staljingradu, gde su sovjetske snage odnele ključnu pobedu nad nacistima.

"Upućujem izvinjenje u ime Nemačke za neizmernu patnju koju su Nemci naneli ovom gradu, celoj Rusiji, i svi delovima vivšeg SSSR-a koji danas pripadaju Ukrajini i Belorusiji, kao i čitavom evopskom kontinetu", rekao je šef nemačke diplomatije, preneli su ruski mediji.

Nemački parlament juče je održao zasedanje na kojem će biti obeležen "dan koji znači nov početak i dvostruko oslobađanje - od rata i nacizma".

U Evropi i SAD u petak je obežena 70. godišnjica pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Dan pobede se u Rusiji slavi 9. maja. Nemački feldmaršal potpisao je 8. maja 1945. (9. maja po moskovskom vremenu) u Berlinu završni dokument o okončanju Drugog svetskog rata.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Tako I treba

09.05.2015 12:28

Da se izvini. Tako bi trebao svaki zvanicnik jedne zemlje da uradi koja je pravila teske zlocine protiv covjecanstva .

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

09.05.2015 12:28

Sta nam znaci izvinjenje,20 miliona Rusa ste pobili,pa na Balkanu malom 2 miliona mozda I vise,a sad ste uveli euro pa ekonomski unistavate sve redom!!!

ODGOVORITE
Name

Dodano

09.05.2015 12:43

covjek postupa ispravno,samim tim cinom priznali su zlo koje su pocinili prije 70 godina i to zlo se ne smije ponoviti.Kad bi i drugi tako razmisljali,svijet bi bio puno ljepsi.

ODGOVORITE