Парастос за убијене Србе из Карна

У манастирској цркви Покрова Пресвете Богородице у селу Карно, код Сребренице, данас је служен парастос за 21 мјештанина и 13 припадника МУП-а Републике Српске са подручју ове црквене парохије које су убиле муслиманске снаге прије 23 године.

Република Српска 09.05.2015 | 13:32
Парастос за убијене Србе из Карна

Цвијеће на спомен-обиљежје у порти цркве положиле су делегација српских представника у Скупштини општине, те Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребреници.

Наставивши етничко чишћење српског становништва започето у априлу 1992. године, муслиманске снаге из Сребренице убиле су 21 цивила из Карна и Црног Врха почетком маја 1992. године, приликом организованих вишедневних напада на сва српска насеља у удаљеној мјесној заједници Осат. Нико од заробљених није преживио.

Мјештанин Карна Миленко Суботић каже да су приликом напада припадници муслиманских снага ухватили његовог брата Радивоја и након вишедневног мучења убили су га и закопали у једној њиви на крају села.

"Приликом ексхумације и преношења његових посмртних остатака утврђено је да су му руке везане жицом и поломљене ноге, руке, ребра и лобања, као и Милојку Гагићу, који је био истог дана заробљен. Гагић је након неколико дана мучења убијен и закопан у селу Клотјевац, одакле је ексхумиран и сахрањен у породичном гробљу", прича Суботић.

Предсједник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић изјавио је да су прошле 23 године од трагичног Ђурђевдана 1992. године када је почела муслиманска офанзива на српска села на подручју Осата и да за убиства српских цивила и заробљеника у овом крају и у цијелој сребреничкој општини још нико није одговарао.

"Оптужују се и осуђују само Срби, а за злочине над Србима нико не одговара. Истина је да су на овим просторима страдали припадници и српског народа, а не само Бошњаци, и да треба да дође до правде да би се могло говорити о помирењу и суживоту", рекао је Миловановић.

Он је истакао да без потпуне истине и одговорности оних који су починили злочине над Србима не може доћи до помирења на овом подручју.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Младен Грујичић каже да се већ 20 година обиљежава годишњица страдања Срба на подручју Карна и да се тиме чува сјећање на жртве и злочине који се не смију заборавити да се не би дозволило њихово понављање.

Грујичић истиче да за злочине који су почињени овдје, као и над Србима у цијелом средњем Подрињу, још нико није одговарао, али да се никада неће одустати од трагања за истином и правдом и одговорношћу починилаца злочина над српским народом у овом крају.

"За борбу за ту истину и правду обавезују нас наши настрадали чланови породица и то никада не смијемо заборавити", истакао је Грујичић, прецизирајући да се из сребреничке општине још 45 Срба воде као нестали у посљедњем рату и међу њима има их са простора Карна и оближњих села.

Коментари / 0

Оставите коментар