Parastos za ubijene Srbe iz Karna

U manastirskoj crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u selu Karno, kod Srebrenice, danas je služen parastos za 21 mještanina i 13 pripadnika MUP-a Republike Srpske sa području ove crkvene parohije koje su ubile muslimanske snage prije 23 godine.

Republika Srpska 09.05.2015 | 13:32
Parastos za ubijene Srbe iz Karna

Cvijeće na spomen-obilježje u porti crkve položile su delegacija srpskih predstavnika u Skupštini opštine, te Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenici.

Nastavivši etničko čišćenje srpskog stanovništva započeto u aprilu 1992. godine, muslimanske snage iz Srebrenice ubile su 21 civila iz Karna i Crnog Vrha početkom maja 1992. godine, prilikom organizovanih višednevnih napada na sva srpska naselja u udaljenoj mjesnoj zajednici Osat. Niko od zarobljenih nije preživio.

Mještanin Karna Milenko Subotić kaže da su prilikom napada pripadnici muslimanskih snaga uhvatili njegovog brata Radivoja i nakon višednevnog mučenja ubili su ga i zakopali u jednoj njivi na kraju sela.

"Prilikom ekshumacije i prenošenja njegovih posmrtnih ostataka utvrđeno je da su mu ruke vezane žicom i polomljene noge, ruke, rebra i lobanja, kao i Milojku Gagiću, koji je bio istog dana zarobljen. Gagić je nakon nekoliko dana mučenja ubijen i zakopan u selu Klotjevac, odakle je ekshumiran i sahranjen u porodičnom groblju", priča Subotić.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović izjavio je da su prošle 23 godine od tragičnog Đurđevdana 1992. godine kada je počela muslimanska ofanziva na srpska sela na području Osata i da za ubistva srpskih civila i zarobljenika u ovom kraju i u cijeloj srebreničkoj opštini još niko nije odgovarao.

"Optužuju se i osuđuju samo Srbi, a za zločine nad Srbima niko ne odgovara. Istina je da su na ovim prostorima stradali pripadnici i srpskog naroda, a ne samo Bošnjaci, i da treba da dođe do pravde da bi se moglo govoriti o pomirenju i suživotu", rekao je Milovanović.

On je istakao da bez potpune istine i odgovornosti onih koji su počinili zločine nad Srbima ne može doći do pomirenja na ovom području.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Mladen Grujičić kaže da se već 20 godina obilježava godišnjica stradanja Srba na području Karna i da se time čuva sjećanje na žrtve i zločine koji se ne smiju zaboraviti da se ne bi dozvolilo njihovo ponavljanje.

Grujičić ističe da za zločine koji su počinjeni ovdje, kao i nad Srbima u cijelom srednjem Podrinju, još niko nije odgovarao, ali da se nikada neće odustati od traganja za istinom i pravdom i odgovornošću počinilaca zločina nad srpskim narodom u ovom kraju.

"Za borbu za tu istinu i pravdu obavezuju nas naši nastradali članovi porodica i to nikada ne smijemo zaboraviti", istakao je Grujičić, precizirajući da se iz srebreničke opštine još 45 Srba vode kao nestali u posljednjem ratu i među njima ima ih sa prostora Karna i obližnjih sela.

Komentari / 0

Ostavite komentar