Предсједник Аустрије против идеје о ЕУ војсци

Председник Аустрије Хајнц Фишер (Хеинз Фисцхер) остао је уздржан према идеји стварања једне војске ЕУ, што је предложио председник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

Свијет 09.05.2015 | 11:29
Предсједник Аустрије против идеје о ЕУ војсци

Он је, у интервјуу аустријском дневнику "Оберестерајхише нахрихтен", рекао да ова идеја није "разрађена нити продискутована".

"То сигурно није било замишљено као стварање једне европске војске са генералштабом и униформама ЕУ, једне војске уједињених држава Европе, налик на ону САД", уверен је Фишер.

Он је рекао да се, када се говори о војсци ЕУ, мисли на "продубљену поделу посла" или се ради о "утопији за другу половину 21. века".

Према његовим речима, могло би се замислити проширење сарадње која већ постоји. Фишер је, такође, упозорио на једностране оцене међународних конфликата.

"Конфликте као што је, на пример, онај између Русије и Украјине не процењујем по принципу "црно-бело". То важи и за конфликт на Блиском Истоку, где се залажем за решење две државе, а где дуго није било напретка", објаснио је он.

Фишер је казао да и по питању Ирана, у вези којег се нада да ће бити нађено решење за нуклеарни спор, не треба једнострано приступати.

Коментари / 0

Оставите коментар