Predsjednik Austrije protiv ideje o EU vojsci

Predsednik Austrije Hajnc Fišer (Heinz Fischer) ostao je uzdržan prema ideji stvaranja jedne vojske EU, što je predložio predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Svijet 09.05.2015 | 11:29
Predsjednik Austrije protiv ideje o EU vojsci

On je, u intervjuu austrijskom dnevniku "Oberesterajhiše nahrihten", rekao da ova ideja nije "razrađena niti prodiskutovana".

"To sigurno nije bilo zamišljeno kao stvaranje jedne evropske vojske sa generalštabom i uniformama EU, jedne vojske ujedinjenih država Evrope, nalik na onu SAD", uveren je Fišer.

On je rekao da se, kada se govori o vojsci EU, misli na "produbljenu podelu posla" ili se radi o "utopiji za drugu polovinu 21. veka".

Prema njegovim rečima, moglo bi se zamisliti proširenje saradnje koja već postoji. Fišer je, takođe, upozorio na jednostrane ocene međunarodnih konflikata.

"Konflikte kao što je, na primer, onaj između Rusije i Ukrajine ne procenjujem po principu "crno-belo". To važi i za konflikt na Bliskom Istoku, gde se zalažem za rešenje dve države, a gde dugo nije bilo napretka", objasnio je on.

Fišer je kazao da i po pitanju Irana, u vezi kojeg se nada da će biti nađeno rešenje za nuklearni spor, ne treba jednostrano pristupati.

Komentari / 0

Ostavite komentar