Пао летећи аутомобил, пилот угруван

Близу Њитре на југу Словачке срушио се у петак током пробног лета словачки летећи аутомобил али пилот се извукао угруван пошто је успео да активира падобран.

Регион 09.05.2015 | 11:18
Пао летећи аутомобил, пилот угруван

Летећим аутомобилом управљао је његов проналазач, 54-годишњи Штефан Клајн, наједном од пробних летова који се обављају практично свакодневно, пошто компанија АероМобил жели овај прототип да пусти у серијску производњу 2017. године.

"Пилот је био потресен али сам је изашао из олупине", казала је портпарол локалнеполиције Божена Брухтерова.

"Са боловима леђа превезен је у болницу", додао је портпарол словачких ватрогасацаВиљам Пански.

Према изјавама очевидаца несреће аутомобил је падао са падобраном последњих 300метара а у удесу му је поломљено крило и оштећен предњи део.

Проналазач и пилот Штефан Клајн идеју возила које би у себи спојило авион и аутомобилразвија већ 20 година а компанија АероМобил представила је летећи аутомобил прошлејесени у Бечу и одмах је изазвао велику пажњу.

"То је ново превозно средство које би могло да буде веома ефикасно на раздаљинама од 500 до 1.200 километара", казао је тада Клајн.

Домет као авион летећи аутомобил има до 700 километара, на друму нешто даље, покрећега елиса, на друму се креће максималном брзином од 160 километара на час а у ваздухубрзином од 60 километара на час.

Прототип је замишљен као двосед а тим око Штефана Клајна рачуна да цена не би требалода буде осетно већа од цена спортских аутомобила.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

поглед са стране

09.05.2015 12:25

Будала и кривих дрва никад нестат неће.

ОДГОВОРИТЕ