Pao leteći automobil, pilot ugruvan

Blizu Njitre na jugu Slovačke srušio se u petak tokom probnog leta slovački leteći automobil ali pilot se izvukao ugruvan pošto je uspeo da aktivira padobran.

Region 09.05.2015 | 11:18
Pao leteći automobil, pilot ugruvan

Letećim automobilom upravljao je njegov pronalazač, 54-godišnji Štefan Klajn, najednom od probnih letova koji se obavljaju praktično svakodnevno, pošto kompanija AeroMobil želi ovaj prototip da pusti u serijsku proizvodnju 2017. godine.

"Pilot je bio potresen ali sam je izašao iz olupine", kazala je portparol lokalnepolicije Božena Bruhterova.

"Sa bolovima leđa prevezen je u bolnicu", dodao je portparol slovačkih vatrogasacaViljam Panski.

Prema izjavama očevidaca nesreće automobil je padao sa padobranom poslednjih 300metara a u udesu mu je polomljeno krilo i oštećen prednji deo.

Pronalazač i pilot Štefan Klajn ideju vozila koje bi u sebi spojilo avion i automobilrazvija već 20 godina a kompanija AeroMobil predstavila je leteći automobil prošlejeseni u Beču i odmah je izazvao veliku pažnju.

"To je novo prevozno sredstvo koje bi moglo da bude veoma efikasno na razdaljinama od 500 do 1.200 kilometara", kazao je tada Klajn.

Domet kao avion leteći automobil ima do 700 kilometara, na drumu nešto dalje, pokrećega elisa, na drumu se kreće maksimalnom brzinom od 160 kilometara na čas a u vazduhubrzinom od 60 kilometara na čas.

Prototip je zamišljen kao dvosed a tim oko Štefana Klajna računa da cena ne bi trebaloda bude osetno veća od cena sportskih automobila.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pogled sa strane

09.05.2015 12:25

Budala i krivih drva nikad nestat neće.

ODGOVORITE