Хиљаде људи на улицама Македоније

На хиљаде демонстраната протестује вечерас широм Македоније против прикривања убиства двадесетдвогодишњег младића Мартина Нешковског и полицијске бруталности.

Регион 09.05.2015 | 07:56
Хиљаде људи на улицама Македоније

Студенти, средњошколци, активисти, родитељи са дјецом, пензионери тренутно у Скопљу протестују испред македонског парламента, скандирајући "оставке, оставке" упућујући питања полицији "имате ли и ви дјецу?" и "кога браните?".

Протести су мирни, а прати их велики број домаћих и иностраних медија.

Протестује се испред Собрања, пошто су јаки полицијски кордони забранили приступ влади, Министарству унутрашњих послова, али и згради у којој станује македонски премијер Никола Груевски.

Демонстранти су прошли поред Министарства образовање и науке гдје средњошколци протестују против најављених реформи, а дио средњошколаца прикључио се групи узвикујући "Николче, диктаторче", јавили су скопски медији.

На протестима у Штипу демонстранти су затражили оставку премијера Николе Груевског.

У Струмици међу говорницима били су и новинари, који су затражили од власти да прекине медијски монопол и притисак на професионалне новинаре.

На протестима у Куманову грађани су скандирали "убице", "држава полицијска", "лопови", "слобода", "оставка".

Протести су одржани и у мјесту Свети Николе, Охриду, Кавадарцима, Прилепу и Битољу.

Протести у Скопљу још нису завршени.

Антивладини протести у Македонији почели су у уторак увече, након што је лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније /СДСМ/ Зоран Заев објелоданио да је 22-годишњег младића Мартина Нешковског прије готово четири године на прослави изборне побједе владајућег ВМРО-ДПМНЕ убио полицајац на дужности Игор Спасов.

Коментари / 0

Оставите коментар