Највећа војна парада у савременој историји

На Црвеном тргу у Москви данас ће бити одржана војна парада у част побједе над фашизмом у Другом свјетском рату, која ће бити највећа у савременој историји, објавили су руски медији.

Свијет 09.05.2015 | 07:51
Највећа војна парада у савременој историји

Парада у Москви биће највећа у савременој историји.

Најављено је да ће Црвеним тргом корачати 15.000 руских и 1.300 страних војника, укључујући и припаднике Војске Србије. Биће ту и представници Оружаних снага Заједнице независних држава и јединице других земаља. Они ће чинити 10 парадних ескадрона.

У авијацијском дијелу параде учествоваће 143 авиона и хеликоптера Ратног ваздухопловства Русије - два пута више него прошле године.

„Велика побједа била је заједничко, непроцјењиво достигнуће народа који су се борили раме уз раме против окрутног непријатеља и спасили свијет од нацизма“, поручио је предсједник Русије Владимир Путин.

Прослави 70 годишњице побједе на фажизмом у Москви присуствоваће укупно 30 шефова држава и влада. Са простора бивше СФРЈ, осим предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића и предсједника Републике Српске Милорада Додика, присуствоваће и предсједници Србије Томислав Николић и Македоније Ђорђе Иванов.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић синоћ је присуствовао свечаној вечери, коју је предсједник Русије Владимир Путин организовао за шефове држава и влада, чије делегације ће присуствовати обиљежавању Дана побједе.

“За данас је предвиђен и састанак са предсједником Путином, а након тога заједничко присуство свечаној паради, којом се обиљежава 70 година побједе над фашизмом, чему је огроман допринос дала Русија, али једнако и сви народи бивше Југославије, а посебно српски народ", рекао је Иванић у телефонској изјави из Москве за БН телевизију.

Данашњој паради у Москви присуствоваће и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

„За мене је ова посјета Москви уједно и прилика да се сретнем са важним људима из руског свијета бизниса, банкарског система, као и са представницима министарстава Владе Русије и да са њима разговарам о неким ранијим нашим активностима”, рекао је Додик Срни, не прецизирајући о којим активностима је ријеч.

БН ТВ

 

 

 

 

 

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мојмило

09.05.2015 07:11

Па ако је Иваниц тамо ста ради Додик.Сто се спрда са спољном политиком БиХ.Засто то ради и коме он то пркоси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

09.05.2015 07:28

Еј мој Миле нецес ти висе никога срести.Чим су они синоћ Иваница на вецеру звали ти си своје издувао.Те шупље приче твоје су вец видјене.Кога данас видјети у тој гузви,глупа прича.Боље не проваљуј се више и ћути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

09.05.2015 07:46

Све је под бајином контролом!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко Стојановић

09.05.2015 07:50

Живила Русија и руски народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

09.05.2015 08:15

УРА,УРА,УРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

09.05.2015 09:16

Миле у Русији представља Србе а Иваниц Босанце.

ОДГОВОРИТЕ