Najveća vojna parada u savremenoj istoriji

Na Crvenom trgu u Moskvi danas će biti održana vojna parada u čast pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, koja će biti najveća u savremenoj istoriji, objavili su ruski mediji.

Svijet 09.05.2015 | 07:51
Najveća vojna parada u savremenoj istoriji

Parada u Moskvi biće najveća u savremenoj istoriji.

Najavljeno je da će Crvenim trgom koračati 15.000 ruskih i 1.300 stranih vojnika, uključujući i pripadnike Vojske Srbije. Biće tu i predstavnici Oružanih snaga Zajednice nezavisnih država i jedinice drugih zemalja. Oni će činiti 10 paradnih eskadrona.

U avijacijskom dijelu parade učestvovaće 143 aviona i helikoptera Ratnog vazduhoplovstva Rusije - dva puta više nego prošle godine.

„Velika pobjeda bila je zajedničko, neprocjenjivo dostignuće naroda koji su se borili rame uz rame protiv okrutnog neprijatelja i spasili svijet od nacizma“, poručio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Proslavi 70 godišnjice pobjede na fažizmom u Moskvi prisustvovaće ukupno 30 šefova država i vlada. Sa prostora bivše SFRJ, osim predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, prisustvovaće i predsjednici Srbije Tomislav Nikolić i Makedonije Đorđe Ivanov.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić sinoć je prisustvovao svečanoj večeri, koju je predsjednik Rusije Vladimir Putin organizovao za šefove država i vlada, čije delegacije će prisustvovati obilježavanju Dana pobjede.

“Za danas je predviđen i sastanak sa predsjednikom Putinom, a nakon toga zajedničko prisustvo svečanoj paradi, kojom se obilježava 70 godina pobjede nad fašizmom, čemu je ogroman doprinos dala Rusija, ali jednako i svi narodi bivše Jugoslavije, a posebno srpski narod", rekao je Ivanić u telefonskoj izjavi iz Moskve za BN televiziju.

Današnjoj paradi u Moskvi prisustvovaće i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„Za mene je ova posjeta Moskvi ujedno i prilika da se sretnem sa važnim ljudima iz ruskog svijeta biznisa, bankarskog sistema, kao i sa predstavnicima ministarstava Vlade Rusije i da sa njima razgovaram o nekim ranijim našim aktivnostima”, rekao je Dodik Srni, ne precizirajući o kojim aktivnostima je riječ.

BN TV

 

 

 

 

 

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mojmilo

09.05.2015 07:11

Pa ako je Ivanic tamo sta radi Dodik.Sto se sprda sa spoljnom politikom BiH.Zasto to radi i kome on to prkosi.

ODGOVORITE
Name

Igor

09.05.2015 07:28

Ej moj Mile neces ti vise nikoga sresti.Čim su oni sinoć Ivanica na veceru zvali ti si svoje izduvao.Te šuplje priče tvoje su vec vidjene.Koga danas vidjeti u toj guzvi,glupa priča.Bolje ne provaljuj se više i ćuti.

ODGOVORITE
Name

stojan

09.05.2015 07:46

Sve je pod bajinom kontrolom!!

ODGOVORITE
Name

Darko Stojanović

09.05.2015 07:50

Živila Rusija i ruski narod!

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

09.05.2015 08:15

URA,URA,URA

ODGOVORITE
Name

vuk

09.05.2015 09:16

Mile u Rusiji predstavlja Srbe a Ivanic Bosance.

ODGOVORITE