У Бијељини отворен хорски фестивал

Концертом српског пјевачког и црквеног друштва "Србадија" у Бијељини је вечерас свечано отворен 14. фестивал хорова "Мајске музичке свечаности", са благословом Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Хризостома и под покровитељством града Бијељине.

Република Српска 08.05.2015 | 21:50
У Бијељини отворен хорски фестивал

Владика Хризостом рекао је на отварању да је хорско пјевање свето и узвишено пјевање, и више од тога.

"То је слављење јединства и заједништва кроз благослов гласа", нагласио је владика Хризостом.

Епископ зворничко-тузлански је истакао да је хорско пјевање најпозитивније дјеловање човјека и захвалио хору "Србадија" за уложени вишегодишњи труд, љубав и пожртвовање за организацију и постојање овог хорског фестивала.

Предсједник Скупштине града Бијељина Драган Ђурђевић поздравио је присутне изражавајући задовољство што је Бијељина 14. пут домаћин овом великом музичком догађају.

"Прелијепо је бити и гост и домаћин оваквом догађају на којем из године у годину слушамо, али и гледамо младост која стасава и жели да пјева на бини која као да постаје премала за све њихове жеље", рекао је Ђурђевић свечано прогласивши Фесивал отвореним.

Диригент Хора "Србадија" Десанка Тракиловић истакла је да је Бијељини понуђена Хорска олимпијада за 2017. годину, првенствено захваљујући овом хору, те да очекује да ће имати разумијевање и државе и локалне заједнице да се то и оствари.

СПЦД "Србадија" отворило је овогодишње "Мајске музичке свечаности" блоком црквене, духовне музике, а припремљен је и етно-програм и музика коју овај хор изводи само у посебним приликама.

Портпарол СЦПД "Србадија" Стеван Чукић рекао је да ће током два такмичарска дана на Фестивалу наступити 42 ансамбла из Србије, Републике Српске и ФБиХ.

Сутра ће бити одржано такмичење дјечијих хорова, етно група и женских хорова, а истог дана биће организован и концерт дјечијег хора из Ваљева.

Чукић каже да је за 11. мај планирано одржавање округлог стола поводом 150 година од смрти првог српског композитора Корнелија Станковића и 115 година од рођења композитора Марка Тајчевића.

Он је подсјетио да је за протеклих 13 година на "Мајским музичким свечаностима" у Бијељини наступило више од 450 хорова са 20.000 хорских пјевача из земље и свијета.

Овогодишњи фестивал хорова биће завршен 12. маја наступом "Србадије" на обиљежавању славе манастира Светог Василија Острошког у Бијељини.

Фестивал се и ове године одржава уз материјалну и духовну помоћ Епархије зворничко-тузланске, Министарства просвјете и културе Републике Српске и града Бијељина.

Организатор овог престижног фестивала је друштво "Србадија"

Коментари / 0

Оставите коментар